Kvinder i burkini skaber vrede i Tjekkiet

Aquapark i Prag Foto: FB

Tjekkiet: Selvom der i Tjekkiet bor et forholdsvis begrænset antal muslimer, betyder det langtfra, at landet ikke kender til problemer omkring muslimske kvinders svømmebeklædning, de såkaldte burkini.

To muslimske kvinder badende i burkini fotograferet i Aquapalace Prag skaber i disse dage stor debat og massevis af protester i tjekkiske medier og på sociale medier.

Badelandet forsvarer kvindernes brug af burkini af religiøse grunde, men mange kritikere mener, at burkini ikke sikrer den nødvendige hygiejne i et offentligt badeland og opfordrer til boykot af badelandet.

Kritikerne mener derudover, at de to kvinders beklædning slet ikke var burkini, men en såkaldt abaja, som dækker kvindens krop helt. Det kan ifølge dem indebære en alvorlig risiko for hudsygdomme, da man ikke ved, hvad beklædningen dækker over af sår, eksemer m.m. Derudover kan man ikke vide, om beklædningen er ren og kan heller ikke være sikker på, at kvinden har taget den obligatoriske brusebad inden adgangen til bassinerne.

Sagen skaber en voldsom debat, som ikke er blevet mindre efter at en journalist fra tv-stationen Nova forsøgte at skaffe sig adgang til badelandet i en munkehabit, men blev afvist af personalet.

Flere tjekkiske politikere har fordømt badning i burkini og mener, at det bliver nødvendigt at regulere området.

”Allerede i antikken havde man et ordsprog ”I Rom skal du være romer” og set i dette lys må et hvert forsøg på at udvise forskellighed fra lokale regler betragtes som et udtryk for en manglende lyst og uvilje til at acceptere lokale vaner og kultur. Hvis vi accepterer disse symboler, vil det uden tvivl føre til de samme problemer, man allerede har mange andre steder i verden, mener Miroslav Macek fra partiet ODS.

Landets ombudsmand vil formentlig gå ind i sagen, men ifølge en udtalelse fra ombudsmands talsmand Stanislav Krecek er det foreløbigt uafklaret, hvad hendes holdning bliver.

”At foreskrive nogen, hvordan hans/hendes badedragt ser ud, er efter min mening dumt. Det har vi oplevet i vores historie. På den anden side, en religion, som foreskriver ens badedragt er ikke en religion sådan som vi i liberalt Europa forstår den, siger den tjekkiske ombudsmands talsmand Stanislav Krecek. ota

Share This