Kurrer på tråden mellem Moskva og Athen

En græsk ortodoks kirke i Sotji Foto- Irakliy Sunguryan

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland/Grækenland: Traditionelt har Grækenland og Rusland haft et godt indbyrdes forhold. Rusland ses som en forvarer for Grækenland mod tyrkisk besættelse tilbage i historien, og begge lande har ortodokse kirker.

SYRIZA, regeringspartiet har altid haft pro-russiske sympatier, men nu er der kommet kurrer på tråden, og det skyldes i høj grad aftalen mellem Grækenland og Makedonien om Makedoniens nye navn. En sådan aftale vil måske åbne op for Makedoniens tilnærmelse til EU og allerværst i russiske øjne, NATO.

For nylig udviste Grækenland to russere mistænkt for agentvirksomhed, og to russiske statsborgere er nægtet indrejse, formentlig på grund af deltagelse i demonstrationer rettet mod aftalen med Makedonien. Rusland har som gengæld udvist to græske diplomater, hvilket har skabt vrede i Athen.

Krisen lige nu er et af mange eksempler på, at forholdet mellem stater skifter meget hurtigt. Tyrkiet var på krigsfod med Rusland for et par år siden efter nedskydningen af et russisk fly, nu er forholdet mellem de to lande tæt, begge lande har som bekendt problemer med EU og USA.

Share This