Kroatiske højreekstremister valgt til parlamentet

Den kroatiske hovedstad Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

Den kroatiske hovedstad Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Kroatien: Lederen for det sejrende parti HZD ved valget i Kroatien, Andrzej Plenkovic har bevæget sit parti ind mod den politiske midte og vandt måske derfor valget sidste søndag. Men han kan få svært ved at realisere det som regeringsleder, for flere yderliggående nationalister er blevet valgt til parlamentet for HZD. Det skriver “Balkan Insight”.

Valgt blev eksempelvis den stærkt nationalistiske kulturminister i den tidligere regering Zlatko Hasanbegovic og den mindst lige så nationalistiske historiker Bruno Esih. Han er præsident for en NGO, der en gang om året i den østrigske by Bleiburg organiserer en mindehøjtidelighed for kroatiske fascister, der blev dræbt i 1945. Han er ikke medlem af HZD, men blev opstillet ved valget.

Valgt til parlamentet er også Stevo Culej, der via Facebook skal have sagt om Veljko Kajtazi, et roma og medlem af parlamentet, at han ligner en “serbisk sigøjner”, og at han “lyver og støtter Kroatien-hadere”.

HZD vil sandsynligvis danne regering uden deltagelse af yderliggående nationalistiske partier, måske sammen med partiet MOST. En stor koalition med Socialdemokratiet (SDP) anses ikke for sandsynligt.

Om Plenkovic vil kunne holde styr på sin parlamentsgruppe og sikre den nødvendige partidisciplin, er usikkert. Den forrige regering bestående af HZD og MOST holdt kun i få måneder.

Share This