Kroatiens største virksomhed nær konkurs

Et af Agrokors produkter, mineralvand Jamnica Foto: Christian Bischoff

Et af Agrokors produkter, mineralvand Jamnica Foto: Christian Bischoff

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

 Søren Riishøj_2Kroatien: Det siges i Kroatien, at er virksomheden Agrokor alvorligt syg, er hele Kroatien også syg. For Agrokor er den klart største private enkeltvirksomhed i landet, har det største distributionsnet på Balkan, beskæftiger omkring 60.000 og står for ikke mindre end 13 pct. af Kroatiens samlede BNP, kun overgået af turistbranchen.

Men i dag står virksomheden over for et økonomisk sammenbrud, efter sigende med en samlet gæld på ikke mindre end 6 mia. euro. Virksomheden er gået i betalingsstandsning. De to største kreditorer er russiske, Sberbank og VTB, Sberbank har alene lånt 950 mio. euro og vil derfor have et ord at skulle have sagt, når boet skal gøres op og en mulig redningsplan søges gennemført.

Det kroatiske parlament arbejder med en redningsplan, der meget rammende er blevet døbt ”lex Agrokor”, men den er iflg. det polske ”Polityka” ikke let at få gennemført og kræver opbakning fra kreditorerne, herunder de nævnte russiske banker.

Agrokor har eksisteret siden 1991, opkøbte jord, oprettede virksomheder inden for fødevarebranchen, engroshandel og butiksnet, udvidede virksomheden i andre lande og omskabte det statslige monopol til et privat.

Share This