Kroatien giver Frankrig en lektion i europæiske værdier: Glæde udtrykkes ikke med vold

Kroatiske fodboldspillere får heltemodtagelse i Zagreb Foto: Youtube

Af Ota Tiefenböck

Kroatiske fodboldspillere fik mandag en heltemodtagelse i landets hovedstad Zagreb. Hundredetusindvis af mennesker mødte op i Kroatiens hovedstad Zagreb for at fejre de kroatiske fodboldspillere. Det skete selvom kroaterne tabte finalekampen mod Frankrig. For så vidt jeg har set i kroatiske medier, er fejringen sket kultiveret og uden nævneværdige problemer.

Optagelserne fra de franske byer viser et ganske anderledes billede. Hundredetusindvis af franskmænd mødte op for at fejre det franske landsholds sejr ved VM i fodbold, men i de fleste  franske byer er festen endt med plyndringer og vold. Ifølge det franske politi er knap 300 mennesker blevet anholdt, 45 politimænd er blevet såret og to er døde. Politiet måtte flere steder bruge tåregas for at få situationen under kontrol.

Sammenligningen af de to festende lande er slående og de ellers så varmblodige Balkan-borgere fra Kroatien må siges at vise franskmænd, at man godt kan glæde sig over noget uden samtidig at ødelægge en hel masse.

Kroaternes kultiverede optræden burde være en lektion for den franske præsident Emmanuel Macron, som er en varm fortæller for de såkaldte europæiske værdier. En lektion om at en af de vigtigste værdier, ikke blot europæisk, men for et hvilket som helst menneske, burde være at opføre sig civiliseret. En lektion om, at Emmanuel Macron inden han belærer andre om europæiske værdier først skal feje foran sin egen dør.

https://youtu.be/FjL_maJHcVw

https://youtu.be/sq7AyQ6q2w8

Share This