Ad

Krisen i Tjekkiet, vil kommunisterne støtte Babis?

Andrej Babis her med sin kone Foto: David Sedlecký

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tjekkiet: Regeringsforhandlingerne i Tjekkiet forløber lige nu trægt, mildt sagt. For et par dage siden sagde det kommunistiske partis (KSCM) viceformand Jiri Dolejs, at partiet måske vil støtte en ANO ledet mindretalsregering, dersom der fremsættes forslag om beskatning af de penge, som kirken har modtaget fra staten som erstatning for tab og nationalisering under kommunismen, kaldt restitution.

Partiet vil også fremsætte forslag om flere udgifter på sundhedsområdet og større beskatning af formuer og store virksomheder samt undersøge og straffe svindel i forbindelse med privatisering. Større virksomhedsbeskatning vil blandt andet ramme Andrei Babis’ virksomhed Agrofert. Babis selv er ikke overraskende imod flere skatter og afgifter.

Skal en ANO-ledet mindretalsregering overleve, skal i hvert fald kommunisterne og Okamuras parti (SPD) bakke op om regeringen. ANOs egne 70 mandater ud af parlamentets 200 er ikke nok. Socialdemokraterne (CSSD) afviser kategorisk at støtte Babis uanset, at partiet efter det store valgnederlag befinder sig i en dyb krise.

Babis slås med andre problemer, eksempelvis er der inden for partiet en vis skepsis mod at forlade sig på kommunisterne, medlem af Europaparlamentet for ANO Petr Jezek har i hvert fald udtalt sig i de baner. Babis ønsker også at inddrage upolitiske eksperter i sin regering, men iflg. tjekkiske og polske medier har flere navngivne universitetsprofessorer og økonomer sagt nej tak.