Krimtatarerne under pres på Krim

Mustafa1

Mustafa Jemilev på grænsen til Krim, hvor han blev nægtet indrejsen. Foto: Euromaidan

Ukraine: Krimtatarerne udsættes for stigende pres fra Krims nye russiske magthavere. Krimtatarernes leder Mustafa Jemilev blev i weekenden nægtet indrejse til Krim. Det medførte en del tumult på grænsen.

Mustafa Jemilev blev ventet af omkring 5000 krimtatararer, som vil ledsage ham videre og som, efter Mustafa Jemilev blev nægtet indrejse brød i gennem de russiske grænsvagter og mødte deres leder på den ukrainske side af grænsen. Nogle af krimtatarerne blokerede efterfølgende veje til Krims hovedstad Simferopol i protest.

Disse handlinger betegner de russiske magthavere på øen som lovovertrædelser, som er blevet straffet med bøder. Samtidig beskylder de russiske myndigheder krimtatarernes forsamling, Mejlis, for at opfordre til ekstremisme og truer med dens lukning.

Mustafa

Mustafa Jemilev Foto: Euromaidan

Mustafa Jemilev mener, at de russiske myndigheder nu for alvor er i gang med undertrykkelsen af krimtatarerne, men at deres projekt aldrig kan lykkes.

”De selvbestaltede myndigheder på Krim kan lukke krimtatarernes Mejlis, de kan arrestere krimtatarernes ledere, men de ikke forhindere os i at vælge nye ledere og fortsætte vores arbejde  i mindre forsamlinger under jorden, siger Mustafa Jemilev.

Mustafa Jemilev har af de russiske myndigheder fået indrejseforbud til Krim frem til 2019, og har under Sovjetunionen tilbragt 15 år i fængsel og russiske arbejdslejre

Han vil ikke respektere det russiske forbud og vil forsøge at rejse til krim igen den 18. maj, som er 70-årsdagen for krimtatarernes deportation af Stalin til Centralasien. ota

Share This