Ad

Konføderation, hvad er det for et parti?

Fra et tidligere valg i Polen Foto: Ota Tiefenböck

Af Lasse Sørensen

Polen: Den 28. juni afholdes der præsidentvalg i Polen og det ser ud til at blive et spændende valg. 

Valget skulle have været afholdt den 10. maj, men pga. corona måtte det udskydes. Hvad der ellers lignede en sikker sejr til præsident Andrzej Duda, er nu mindre sikkert. 

Ifølge Polens valglov skal en præsident have mere end 50% af de afgivne stemmer. Det er der intet der tyder på at Andrzej Duda, eller for den sags skyld nogen anden kandidat, får. Dermed skal Polen formentligt udi en anden valgrunde. I anden valgrunde opstiller kun de to vindere af første runde. Systemet bruges i en lang række lande herunder ved præsidentvalgene i Frankrig, Østrig og Tjekkiet.

Intet tyder på, at polakkerne er blevet hverken mindre konservative eller mere venstreorienterede. Et nyt parti ved navn Konføderation(Konfederacja) ser dog ud til at bide Lov og Retfærdighedspartietpartiet (PiS) i haserne. De to partier ligger ikke langt fra hinanden og Konføderation er gået på vælgerhugst i det på højrefløjen, indtil fornylig, altdominerende PiS.

Konføderation er en sammenslutning af små højrefløjspartier; Den Nationale Bevægelse(RN), Monarkisterne(KKP) og Frihedspartiet(PW). Partiet bakkes iøvrigt op af organisationen Foreningen af kristne familier. Partistrukturen minder lidt om det kludetæppe der udgør Enhedslisten, bare på den anden fløj og med en politik som minder om Fremskridtspartiets i 80erne.

Partiet har nomineret dets næstformand Krzysztof Bosak til præsidentposten, i skrivende stund står han til at få et sted mellem 10 og 14 % af stemmerne. Til sammenligning fik partiet 4,84% af stemmerne ved parlamentsvalget i 2019. Partiprogrammet er højreorienteret, med flg. fem punkter.

  1. Indkomstskatten skal fjernes
  2. Benzinafgifterne skal reduceres
  3. Dødsstraffen skal genindføres
  4. Modstand mod EUs omfordeling af migranter
  5. Varer som koster mindre end 400zl skal være momsfri.