Kold fodboldkrig mellem Ungarn og Tyskland

Enhver, som ikke er enig med den liberale opinion, bliver undertrykt, mener Viktor Orbán Foto: Elekes Andor

Af Michael Skovgaard

Ungarn/Tyskland: Torsdag indkaldte det ungarske udenrigsmisterium Tysklands ambassadør i Budapest til en samtale i kølvandet på Hertha Berlins fyring af den ungarske målmandstræner Zsolt Petry. Ministeriet ville klage over, at en ungarer i Tyskland var blevet fyret for udtalelser, som ikke strider mod nogen lov.

„Tyskland har i lighed med Ungarn oplevet den mest forfærdelige meningsterror, så det er vores fælles pligt at værne om fundamental ytringsfrihed. Uanset ideologisk basis er begrænsninger af ytringsfrihed uacceptabelt for ungarere, da det vækker minder om et system, som kostede mange af vores landsmænd livet som følge af deres kamp mod det“, lød det i den officielle erklæring.

Det tyske udenrigsministerium kaldte udtalelserne i erklæringen for „komplet uforståelige“ og afviste klart Ungarns referencer til nationalsocialismen. Tidligere havde Orbáns pressetalsmand udtalt, at fyringen strider imod EU‘s retsstatsprincipper, og at Ungarn ikke ønsker et nyt totalitært regime efter nazisterne.

Zsolt Petry blev fyret for udtalelser i den ungarske avis „Magyar Nemzet“ om migration og regnbuefamilier, som åbenbart stred mod klubbens værdier såsom mangfoldighed og anti-diskrimination.

Rent lovmæssigt er der ikke noget galt i Herthas fyring af træneren, da man ifølge de fleste kontrakter er bundet til ikke at sige eller gøre ting, som strider imod en klubs eller en virksomheds værdier, eller som kan skade klubbens omdømme. Det gælder også i fritiden som privatperson. Et lignende eksempel har man fra Hamburg-klubben Skt. Pauli, som i 2019 fritstillede den tyrkiske angriber Cenk Sahin, efter at denne havde udtrykt sympati for Erdogan og Tyrkiets militære offensiv i Syrien.   

Fredag udtrykte Viktor Orbán sin støtte til Petry i et radiointerview, hvor han  jævnførte Herthas beslutning med de undertrykkende liberale politiske strømninger i Europa. „Enhver, som ikke er enig med den liberale opinion, bliver undertrykt. Og hvis man bliver ved med at ytre sin mening, bliver man straffet på et tidspunkt,“ lød det fra Ungarns premierminister.

Fidesz-politikeren Tibor Navracsis tilføjede, at det er en joke, hvis en fodboldklub vælger en træner ud fra ideologiske hensyn. „Hertha har optrådt kujonagtigt. En modig klub ville have sagt, at selv om klubben ikke er enig med en træner, respekterer man dennes ret til at have en egen mening.“

Om krigen går i sig selv igen eller eskalerer yderligere står hen i det uvisse. Hertha kæmper for livet i Bundesligaen, og hvis klubben rykker ned, bliver det spændende at se reaktionerne i Ungarn, hvor man med garanti vil fryde sig, hvis det bliver tilfældet.

Interessant er det også, at Tyskland og Ungarn mødes i det indledende gruppespil, når EM i fodbold løber af stabelen i juni. Det er uvist på nuværende tidspunkt, om Ungarn har planer om en symbolsk tilkendegivelse. Set i lyset af den nuværende kontrovers vedrørende klubber og landshold, som har knælet til støtte for Black Lives Matter, kunne man måske forestille sig en lignende gestus fra Ungarns side til fordel for Petry.

Share This