Klitjko tilbyder Saakashvili at blive formand for sit parti

Mikheil Saakasjvili Foto: Uffe Gardel

Ukraine: Kievs borgmester Vitalij Klitsjko tilbyder Michael Saakasjvili, eks-governør i Odessa og tidligere præsident i Georgien at blive formand for sit parti (UDAR) op til parlamentsvalget den 21.juli.

Saakasjvili har iflg. ukrainske medier sagt tak for tilbuddet. Han er villig til at slutte sig til UDAR, men kun hvis partiet går ind for de nødvendige reformer og fjerner ledende personer i partiet, der har eller har haft nære forbindelser til den nu tidligere præsident Pedro Porosjenko.

Saakasjvili faldt i unåde hos Porosjenko, der også fratog ham ukrainsk statsborgerskab. Det har den ny præsident Zelenskij givet ham tilbage. I meningsmålingerne står UDAR til blot 0.3 pct. af stemmerne. Klart størst er Zelenskij’s parti- bevægelse, der i nogle målinger står til næsten 50 pct. stemmerne.

Ukrainerne skal stemme efter den gamle valglov, hvorefter halvdelen af parlamentet vælges kredsvist. Det gør sammensætningen af det ny parlament uoverskueligt og åbner op for uregelmæssigheder og svindel i forbindelse med valget. Zelenskij har krævet proportionalt valg, men er ikke kommet igennem med kravet herom. søren.riishøj

Share This