Ad

Klassisk musik vinder frem i Tjekkiet, i klassiske og ikke klassiske omgivelser

Illustrationsfoto: Vazny zajem

Tjekkiet: ”Spørger du om klassisk musik en som aldrig lytter til den, vil personen som regel svare, at han eller hun ikke har forstand på klassisk musik. Det skyldes dog ofte de forhindringer, som den klassiske musik selv skaber og som hindrer, at nye lyttere besøger af en koncertsal. Klassisk musik er nem at forstå, det er en verden fuld af følelser og historier, som man kan opleve via musikken. Vi vil gerne åbne denne verden for alle interesserede.”

Sådan begynder et nyt tjekkisk initiativ ved navnet ”Seriøs interesse”, som er en app, hvis formål er at formidle klassisk musik i uformele omgivelser. Via app`en eller via initiativets hjemmeside kan man bestille en hjemmekoncert, typisk for 25 til 40 lyttere. Personen der arrangerer koncerten sørger for at gøre lejligheden klar til koncerten og sørger for hjemmesko til gæsterne. Gæsterne kommer med lettere forfriskning og bidrag til musikerne, står der på hjemmesiden.

”Vores gruppe består af musikere, som ønsker at møde nyt publikum og bevise, at klassisk musik ikke på samme måde har iført sig hjemmesko, fortæller gruppen på sin hjemmeside.

Initiativet ”Seriøs interesse” blev grundlagt i 2016 og har ifølge initiativtagerne været et kæmpe succes.

”Vi har stået for koncerter på hospitaler, caféer, haver, parker, på børneværelser, festivaller, indkøbscentre. Klassisk musik kommer på denne måde steder, hvor der er brug for den.

Tjekkerne er generelt glade for klassisk musik. Eksempelvis blev den netop afholdte festival for klassisk musik i Smetanas fødeby Litomysl besøgt af 30.000 mennesker. Festivalen er blot en af de mange festivaler for klassisk musik, der hvert år bliver arrangeret i Tjekkiet. Det nye initiativ gør det nemmere også for personer uden forhold til klassisk musik at opsøge en koncert og høre klassisk musik. ota

Tagged with