Kina og Rusland genindfører barter-handel
Rusland: Efter en pause i hele 30 år genindfører Kina og Rusland nu barter-handel, vare for vare handel, også kaldt byttehandel, med det klare formål at undgå amerikanske finansielle sanktioner. Barter-handel er udtryk for “virtuel økonomi” og var udbredt i 1990erne i kølvandet på Sovjetunionen’s opløsning og heller ikke ukendt før 1991.
Det gamle betalingssystem fra Sovjet-perioden ophørte, det tog sin tid at indføre et nyt. Både USA og EU har i dag, her under den “nye kolde krig”, stigende grad rettet blikket mod private bankers finansiering af handel med Rusland og krævet den afskaffet. Ellers bliver de pålagt sanktioner, i EUs tilfælde senest i henhold til den 14. sanktionspakke. Både kinesiske og tyrkiske banker har været tvunget til at begrænse deres aktiviteter i Rusland.
Efter invasionen af Ukraine blev Rusland udelukket fra SWIFT, det USA-dominerede betalingssystem. Rusland og Kina arbejder lige nu på at indføre et alternativ til SWIFT, gerne i samarbejde med andre BRICS lande, men et nyt system vil næppe kunne træde i kraft før 2028. Indtil da finansieres samhandelen mellem Kina og Rusland via brug af yuan, den kinesiske valuta, og også gennem barter(“byttehandel”). Rusland har også introduceret kryptovaluta og digitale valutaer.
Kina er i dag, som følge af de vestlige sanktioner, Rusland’s største samhandelspartner. Fra januar til juli i år udgjorde samhandelen 1.36 billion dollar, svarende til en stigning på 1.6 pct. over et år. Rusland’s eksport til Kina er steget med hele 48 pct., mens Kina’ eksport til Rusland er faldet med 1.6 pct. Det er ikke normalt, at Kina accepterer så store negative økonomiske balancer. Tyrkiet’s eksport til Rusland er særdeles hårdt ramt af de vestlige sanktioner og trusler om nye, den er faldet med en trejdedel. Søren.Riishøj