Kendt amerikansk professor roser Orbáns tilgang til krigen i Ukraine

Geoffrey Sachs Foto: Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres

Af Michael Skovgaard

Ungarn/USA: Den anerkendte amerikanske økonom Jeffrey Sachs talte med den ungarske avis Magyar Nemzet om krigen i Ukraine og roste den ungarske regerings realistiske holdning – det skriver Hungary Today.

Ifølge den amerikanske professor forstår Viktor Orbán, at det er en meningsløs og unødvendig krig, hvor hovedårsagen er udvidelsen af NATO. Og krigen kan ende med at blive en blindgyde og tragedie for Ukraine. Sachs tilføjede, at i modsætning til andre vestlige ledere forstår Orbán, at Rusland ikke vil anerkende et nederlag på slagmarken uden at eskalere konflikten med brug af atomvåben.

Sachs mener, at krigen i Ukraine kunne have været undgået. „Fra Bill Clintons regeringstid og fremefter har amerikanske diplomater advaret mod at indlemme Georgien og Ukraine i NATO. Fra Moskvas side handlede det om, at Washington var nødt til at anerkende Ruslands sikkerhedsinteresser, og landet følte sig truet af tidligere NATO-udvidelser. Desværre nægtede USA at drøfte disse udvidelser med Rusland.“

Ifølge Sachs vil en varig fred i Ukraine bygge på følgende principper:

1) USA skal gøre det klart, at man ikke agter at indlemme Georgien og Ukraine i NATO.

2) Ukraine skal erklære sig neutralt.

3) FN‘s Sikkerhedsråd samt andre lande som Tyskland, Tyrkiet, Brasilien og måske Ungarn skal påtage sig et ansvar for, at en eventuel fredsaftale bliver overholdt.

4) NATO-landene skal begrænse Ukraines oprustning.

5) Kiev skal have grønt lys til indlemmelse i EU som en neutral stat – i lighed med Østrig.

6) Sanktioner mod Rusland skal ophæves, og samhandelen mellem EU og Rusland skal genetableres.

Professoren konkluderede, at man er meget langt fra en sådan aftale, men på længere sigt forekommer den ikke umulig.

68-årige Jeffrey Sachs fra Columbia University har tidligere været i vælten, da han er gået imod strømmen med hensyn til krigen i Ukraine. Desuden har han udtalt, at Rusland næppe stod bag sprængningen af Nord Stream-rørledningerne. 

Tidligere har han kritiseret USA‘s udenrigspolitiske ageren især under Geoge Bush. Han mener også, at krigen på Balkan i sin tid kunne have været undgået, ligesom han har kritiseret USA‘s rolle i krigen i Irak.

Jeffrey Sachs er demokrat og støttede i sin tid Bernie Sanders som præsidentkandidat.  

Share This