Kan og skal EU standse retssystemsreformen i Polen?

Foto: Olek Remesz

Polen: Europa-Kommissionen planlægger at iværksætte sanktioner mod Polen på grund af landets retsreform. EUs næstformand i Kommissionen, Frans Timmermanns truede i denne uge med at udløse Lissabon traktatens artikel 7, som blandt andet vil suspendere Polen fra sin stemmeret i EU. Ungarn har fredag meldt ud, at landet vil støtte Polen i en eventuel afstemning om sanktioner mod Polen, og det er tvivlsomt, hvorvidt Europa Kommissionen har nogen sanktionsmuligheder over for Polen. Det er derudover ligeledes tvivlsomt, hvorvidt disse sanktioner vil ramme Polen. Hvordan ser europæiske medier på den polske krise og muligheden for sanktioner mod landet?

Newsweek Polska mener, at tabet af stemmerettigheder ikke skræmmer Polens politikere – snarere det modsatte: “Politiske sanktioner ses i Bruxelles som et effektivt middel, men de vil ikke gøre indtryk på den polske regering. Smertetærskelen for [PiS leder] Kaczyński, [udenrigsminister] Waszczykowski, [og forsvarsminister] Macierewicz er forskellig fra de vesteuropæiske politikere. De vil endda kunne udnytte politiske sanktioner i deres partipropaganda og sin paranoide kampagne mod Europa, som de har forsøgt at overbevise polakkerne om i mere end et år nu. At “Europa-Kommissionen er ude efter at angribe Polen”, skriver Newsweek Polska. Ifølge magasinet er det kun en kombination af ​​to typer sanktioner [økonomisk og politisk], som ville være mere end blot en tom gestus.

Novi list i Kroatien advarer imod, at en hård straf for Polen vil kunne skade forkerte mennesker og sende en forkert besked.

“Der var spekulationer allerede i 2015, at store sanktioner, som artikel 7 kunne anvendes mod Polen. Heldigvis står Polens nuværende politik i strid med de polakker, som igen organiserer sig i udvalg til forsvar for demokratiet, og som nu er blevet den største folkelige bevægelse siden Solidarność i 1980’erne. EU må derfor passe på at sikre, at enhver strafferetlig indsats mod Polen ikke afskrækker de mange mennesker, der dagligt demonstrerer for demokratiet i landet, skriver Novi List.

Det hollandske dagblad De Volkskrant glæder sig over EU-Kommissionens skridt mod Polen, men håber, at det ikke kommer til at betyde et brud med Warszawa:

“Polen tilhører den europæiske familie på trods af alle kulturelle forskelle. Bruxelles bør være smart og vise forståelse for, at polakkerne på grund af deres erfaringer med Moskva reagerer hypersensitivt på alt, hvad der ligner en diktat fra Bruxelles. Det er dog også i Polens interesse at forhindre PiS-regeringen i at gentage fejlene af det tidligere kommunistiske system. Ingen ønsker at vende tilbage til “telefonretfærdigheden” fra den gamle fortid, hvor det var nok med et telefonopkald for at ændre dommernes holdning. Vi vil se, hvor stor en betydning Europas advarsel får. Det er under alle omstændigheder et positivt tegn, at præsident Andrzej Duda er usikker på, om han skal underskrive loven, skriver De Volkskrant.

Det tyske Deutschlandfunk glæder sig over den hårdere tilgang til Polen, men mener, at Kommissionen er i et dilemma:

“De, som knurrer, skal kunne bide i sidste ende, hvis intet andet virker. Her kunne Bruxelles vise sig at være en tandløs tiger. Overtrædelsesprocedurer er forholdsvis nemme at gennemføre. Men suspendering af ​​stemmerettigheder i henhold til artikel 7 kræver enstemmig godkendelse fra alle 27 medlemsstater. Og Ungarn har allerede meddelt ud, at det ikke vil støtte en sådan foranstaltning. I den sidste ende er det dog det politiske signal, der tæller. Kommissionen skal bruge de instrumenter, der står til rådighed, selv om de ikke er tilstrækkelige til at stoppe PiS. Det handler om at anvende massivt politisk pres, fordi EU må ikke tolerere åbne overtrædelser af dets love. ota

Share This