Kaczynski: ”De andre var meget værre end os”

Formand for PiS partiet Jaroslaw Kaczynski Foto: M. A. Cholewicz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU 

Polen: De skandaler der ramte regeringerne i Polen før 2015, som var ledet af venstrefløjssammenslutningen SLD og senere Borgerplatformen, var langt værre end den sag, der her for nylig ramte Lov og Retfærdighedspartiet og involverer det polske finanstilsyn (KNE) og denne institutions rolle i forbindelse med en bankovertagelse. Det mener i hvert fald Jaroslaw Kaczynski, formanden for Polens regerende Lov og Retfærdighedspartiet.

For Kaczynski er det uhyre vigtigt, at hans parti ikke op til det kommende valg, som de andre fremstår som mærket af skandaler, grådighed og nepotisme. Oppositionen, erklærede Jaroslaw Kaczynski på partiets gruppemøde sidste weekend, forsøger at puste KNE-skandalen op og støttes her aktivt af oppositionspressen i Polen og i høj grad også fra kredse i udlandet.

Også den polske Nationalbanks rolle har været i søgelyset i KNE-sagen. Regeringen i Warszawa har over de sidste måneder også haft andre uheldige sager. Den kontroversielle Holocaust-loven måtte regeringen således trække tilbage efter pres fra USA og Israel, og indgrebet over for Højesteret måtte opgives efter krav fra EU-Domstolen.

Derfor vil Kaczynski nødig have nye sager, der kan belaste partiet og skade vælgeropbakningen op til valget i 2019. for ham er det vigtigt at demobilisere sine modstandere. Op til valget skal regeringen helst ikke have flere konflikter med EU og USA. Kulindustrien skal fredes.

En lav stemmeprocent, gerne ikke over de 50, er formentlig en fordel for lov og Retfærdighedspartiet. Ét eksempel på uheldige sager er kravet om totalt forbud mod abort, som støttes af dele af partiet og er blevet rejst af kirkeledelsen. De abortindgreb der i dag sker legalt drejer sig især mest om fostre med ”Down-syndromet”.

Den katolske kirkeledelse er upopulær i brede kredse i Polen på grund af de mange pædofilisager. Senest er blikket blevet rettet mod Henryk Jankowski, den navnkundige kontroversielle præst i Gdansk fra tiden omkring oprettelsen af fagforeningen Solidaritet (1979-80). De stærkt problematiske forhold inden for den polske katolske kirke er blevet beskrevet i den populære film ”Kler”.

Et totalforbud mod abort er upopulært, så det emne vil Kaczynski helst også ”lukke” før valget i efteråret 2019. En tilbagegang for Lov og Retfærdighedspartiet kan måske give flere stemmer til det ellers splittede Kukiz-15, der op til sidste valg blev etableret af rocksangeren Pawel Kukiz, og som har en højre-national profil. I givet fald kan Lov og Retfærdighedspartiet kun kunne regere videre efter valget ved at alliere sig med Kukiz-15.

Share This