Journalist om mordet på undersøgende journalist i Slovakiet: Italiensk mafia bag mordet

Illustrationsfoto: Kiwiev

Slovakiet: Den myrdede undersøgende slovakiske journalist Jan Kuciak kan være myrdet af den italienske mafia. Det siger Kuciaks kollega, canadisk journalist Tom Nicholson, som lever i Slovakiet og som har samarbejdet med den myrdede journalist i en række sager, til den slovakiske avis DennikN.

Jan Kuciak har ifølge Tom Nicholson arbejdet på en historie om den italienske mafia, som uretsmæssigt får penge fra de europæiske strukturfonde og efterfølgende sender pengene til Italien. Italienerne opkøber angiveligt tidligere landbrugskollektiver i Slovakiet, som de efterfølgende får støtte til fra europæiske strukturfonde. Støtte til iværksættelse af økologisk produktion, som dog aldrig bliver realiseret.

Ifølge Tom Nicholson er der tale om mafiagruppen Ndrangheta fra Calabrien, som har været aktiv i Slovakiet siden midten af 1990`erne og som har opbygget de nødvendige politiske kontakter til sine aktiviteter i Slovakiet. Kuciaks afsløringer ville ifølge Nicholson kunne true mafiaens forretninger og er derfor blevet likvideret.

DennikN betegner mordet på Jan Kuciak som et politisk mord. Ifølge avisen afslørede Jan Kuciak sager, som er tæt forbundet med landets politikere.

“Spændingen mellem journalister og politikere i Slovakiet er i de seneste år steget. Politikerne forsøger at beskytte det korrumperede system enten ved at skælde journalister ud eller ved at ignorere dem. Journalisternes naturlige reaktion blev at de skrev om den type sager oftere og oftere. Det har fremkaldt nervøsitet hos gerningsmændene, som kunne se, at det ikke længere er nok at korrumpere retssystemet, at det er nødvendigt at myrde en journalist og på den måde afskrække andre, skriver DennikN.

Ligeledes den slovakiske avis Pravda bakker op om teorien om et bestillingsmord. Avisen peger på, at der ved de to myrdedes kroppe var opstillede patroner.

“Ved bestillingsmord betyder den slags, at man skal holde fingrene væk fra sagen, skriver avisen.

Slovakiets statsadvokat Jaromir Ciznar siger i slovakiske medier, at myndighederne vil bruge alle midler til at opklare mordet. Han siger også, at “et helvede vil bryde løs”, såfremt det viser sig, at der er forbindelse mellem den myrdedes arbejde og mordet. ota

Share This