John Bolton i Ukraine

John Bolton Foto: US State Department

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

USA/Ukraine: Præsident Trumps kontroversielle sikkerhedspolitiske rådgiver John Bolton har netop været på rundrejse i Hviderusland, Moldova og Ukraine. På dagsordenen var regional sikkerhed og samarbejde. Boltons besøg i Hviderusland, skriver ”Emerging Europe”, var på det højeste diplomatiske niveau (”highest-level”) set i 20 år, når det gælder forhandlinger mellem Washington og Minsk.

De store resultater kom der nu ikke ud af mødet, men det var heller ikke ventet på forhånd. Lukasjenko er lige nu mest optaget af parlamentsvalget i oktober. I Moldova kunne Bolton kun rose den ny regerings kamp mod korruptionen. Den ny regering er, som noget ret enestående, støttet af både USA, Rusland og EU. Boltons møde i Kijev var imødeset med størst interesse. Det har forlydt, at Trump agter at beskære våbenhjælpen til Ukraine, og at en af flere grunde til at Trump aflyste sin rejse til Warszawa kan have været, at den polske præsident Andrzej Duda ikke havde inviteret sin russiske kollega, Vladimir Putin med til højtideligheden.

På G-7 topmødet for nylig havde Trump jo talt for at lade Rusland genindtræde og genomdanne G-7 til G-8. På mødet i Kijev talte Bolton bredt om, at USA vil beskytte sine interesser rundt om i verden, også sine venners og allieredes interesser. Nok så vigtigt var at Bolton gjorde opmærksom på USA’s modstand mod at lade virksomheden Motor Sich blive overtaget af Kina, en ukrainsk virksomhed knyttet til forsvaret, som beskæftiger 20.000. Han sagde dog, at den endelige afgørelse er Ukraines egen.

Zelenskij så gerne USA slutte sig til Normandiet formatet for at styrke Ukraine og svække Rusland. Normandiet Formatet er en ramme for forhandlingerne om fred i Ukraine. Den har ikke fungeret i længere tid. Bolton var ikke afvisende, men Rusland er næppe med på idéen.

I øjeblikket er Tyskland, Frankrig, Rusland og Ukraine med. Det er ingen hemmelighed, at Ukraine ikke er begejstret for Minsk-processen, i særdeles ikke Minsk II aftalen, som efter ukrainsk opfattelse gav Rusland for mange indrømmelser. Frankrigs præsident Macron håber på et møde i Normandiet Formatet i september måned.

Share This