Janukovitj taler ud

Foto: Ota Tiefenböck

Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Tidligere ukrainske præsident Viktor Janukovitj fortryder blodbadet i Kijev og vedkender sig en del af ansvaret. Det sagde han i et interview i BBC, det første interview han har givet til et vestligt medie siden urolighederne i Ukraine begyndte.Janukovitj siger i interviewet, at det ikke var hans ansvar og han aldrig har givet ordre til styrets sikkerhedsfolk at skyde mod demonstranterne. Han siger dog samtidigt, at han ikke havde gjort nok til at forhindre blodbadet. Viktor Janukovitj betegner dog brugen af våben for at være lovlig.

”Medlemmerne af sikkerhedsstyrkerne gjorde deres pligt i henhold til de gældende love. De havde ret til at bruge våben, siger Janukovitj til BBC.

Viktor Janukovitj betegner i interviewet den russiske annektering af Krim som en tragedie, som aldrig var sket under hans ledelse og stiller spørgsmålstegn ved, om Ukraine nogensinde vil kunne få Krim tilbage.

Han fortæller ligeledes, at det var den russiske præsident Vladimir Putin, der havde beordret russiske specialstyrker til at bringe ham fra Ukraine til Rusland. Det skete uden at konsultere ham inden, men det har ifølge Janukovitj reddet hans liv.

Viktor Janukovitj giver udtryk for, at han håber en dag kan vende tilbage til Ukraine og opfordrer den ukrainske regering til at indlede direkte forhandlinger med separatisterne i det østlige Ukraine. ota

Share This