International journalistorganisation opfordrer Zelenskij til ændring af kontroversiel ukrainsk medielov

Illustrationsfoto: Maksym Kozlenko

Ukraine: “The International Federation of Journalists (IFJ) tilslutter sig ukrainske medieorganisationer, National Union of Journalists of Ukraine (NSJU) og Ukraines uafhængige mediefagforening (IMTUU), og opfordrer den ukrainske regering til at revidere landets nye medielov og indlede en bred , inkluderende dialog med journalistforbund og mediesektoren…”

International Federation of Journalists skriver i en pressemeddelelse, at “præsident Volodymyr Zelenskij har underskrevet en kontroversiel lov, der udvider regeringens beføjelser på området for mediekontrol og dermed truer pressefriheden og mediepluraliteten i landet.”

I følge en nyligt vedtaget lov, underskrevet af Zelenskij den 29. december, vil National Council for Television and Radio Broadcasting kunne forbyde onlinemedier og kræve, at internetudbydere blokerer adgangen til onlinepublikationer uden retslige skridt, udstede bindende påbud til mediehuse, regulere kabel- og online-tv-operatører, annullere registrering af trykte medier mv.

I sin erklæring den 13. december advarede NSJU om, at ytringsfriheden i Ukraine er truet og kaldte de bredere beføjelser, der er givet til det nationale tilsynsorgan, for “overdrevne”. Derudover påpegede fagforeningen, at det ifølge loven er muligt at inddrage licenser og forbyde medier uden en beslutning fra et tilsynsorgan eller en domstol, hvilket “ophæver tilsynsorganets rolle og sætter medieejere i fuldstændig politisk og økonomisk afhængighed af landets præsidents personlige beslutninger, hvilket vil skabe problemer for demokratiet, siger erklæringen. ota

Share This