Intern splid hos De Grønne – og partiet går tilbage

Annalena Baerbock Foto: Heinrich-Böll-Stiftung

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Efter kåringen af Annalena Baerbock som kanslerkandidat for De Grønne bragede partiet frem i meningsmålingerne og toppede med 28 procent, hvormed de ville være det største parti i Tyskland foran CDU/CSU.

Nu viser de tre seneste meningsmålinger, at bøtten er vendt, og det grønne glansbillede begynder at krakelere. De tre seneste målinger viser, at CDU/CSU igen er klart foran De Grønne. 26 procent til CDU/CSU og 22 procent til De Grønne.

Flere ting har udløst nedturen. Senest har partiets medformand Robert Habeck udtalt, at Tyskland burde levere våben til Ukraine som et led i konflikten med Rusland. Det fik partiets tidligere formand og „fundi“ Jürgen Trittin på barrikaderne, da han gjorde opmærksom på, at De Grønne ifølge partiets eget valgprogram ikke kan levere våben til krigszoner. Både fra SPD og CDU hagler der kritik ned over De Grønnes ene formand Robert Habeck, som egentlig var mere populær end Baerbock, men De Grønne valgte at give en kvinde fortrinsret mht. til kanslerspørgsmålet. Og hverken SPD eller CDU ønsker at levere våben til Ukraine eller blande sig i konflikten med Rusland. CDU‘s kanslerkandidat Armin Laschet er ganske venligt stemt over for Putin, og det samme er tilfældet med SPD, hvor partiets nestor og tidligere kansler Gerhard Schröder gør sig bemærket som vellønnet bestyrelsesmedlem for den russiske energikoncern Rosneft. Det handler i bund og grund om energiforsyningen til den tyske industri. Tyskland er dybt afhængig af russisk gas via Nord Stream 2. De Grønne er kritiske,  men kan ikke give et klart svar på et reelt alternativ.  Tyskland har afviklet atom- og kulkraft og er i stigende grad afhængig af strøm fra franske atomkraftværker – eller mulig energi fra Norge via det nye Nordlink.

Partiets nykårede kvindelige kanslerkandidat Annalena Baerbock har også gjort sig uheldigt bemærket. Først var det en udtalelse i Forbundsdagen, hvor hun gav SPD æren for den sociale markedsøkonomi, som dannede grundlaget for det tyske „Wirtscaftswunder“ i sin tid. Men alle tyskere ved, at det var Ludwig Erhard fra CDU, som var arkitekten bag.

Endelig er det kommet frem, at Baerbock og flere andre grønne partispidser skulle have „glemt“ at opgive nogle bindtægter til skattevæsnet. Desuden er der rejst tvivl om, hvilken akademisk eksamen Baerbock egentlig har. Den slags går tyskerne meget op i. Seneste måtte familieminister Franziska Giffey (SPD) forlade sit embede som følge af en sag, hvor hun skulle have plagieret sin doktorafhandling fra et tysk universitet. Men hun holder fast i sin kandidatur som kommende overborgmester i Berlin.

Baerbocks kritikere fokuserer på, at hun ikke har erfaring fra regeringer på delstatsniveau eller sågar bare en post i en kommunalbestyrelse, og  erhvervserfaring har hun heller ikke. Det skulle være en årsagerne til, at tyskerne i stigende grad mister tilliden til hende som en mulig kommende kansler.

Share This