Hvorfor spiller Serbien stadig det ”russiske kort”?

Ruslands præsident Vladimir Putin sammen med Aleksander Vucic Foto:Kremlin

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland/Serbien: Sidst i oktober afholdt Serbien og Rusland fælles militærmanøvrer (”Slavic Shield 2019”). Her fremviste Rusland for første gang sine avancerede S-400 luftforsvarssystemer og Pantsir missil batterier. Samtidig var Ruslands ministerpræsident, Dmitri Medvedev på besøg i Beograd.

Serbien vil ikke, skriver Vuk Vuksanovic i en analyse for Carnegie Endowment (28.10.19) indgå en traditionelt opbygget alliance med Rusland. Dertil er den geografiske afstand for stor og de økonomiske relationer beskedne. Gamle historiske bånd spiller en rolle, men tre andre forhold er vigtigere, siger Vuksanovic.

For det første spørgsmålet om Kosovo, for det andet de russiske energiforsyninger og for det tredje betydningen af det magtvakuum på Balkan, der blev skabt i kølvandet på finanskrisen 2008-09 og EU’s fortsatte mangel på evne til at afslutte udvidelsen af EU mod øst, senest bekræftet på EU-topmødet i oktober.

Uden udsigt til EU-medlemskab i overskuelig tid har Serbien interesse i at udvide de økonomiske relationer til Rusland, hvilket senest blev bekræftet via Serbiens frihandelsaftale med den Eurasiske Union.

Under besøget i Beograd gentog Medvedev Ruslands kendte synspunkt på Kosovo. Rusland støtter Serbiens territoriale integritet. Kosovo kom igen i søgelyset i takt med Trump-administrationens voksende utålmodighed med Kosovo-situationen. Trump udnævnte for nylig Richard Grell som ”envoy” Balkan, og han har allerede holdt møde med Vucic. Nye forhandlinger er startet op, og Serbien behøver i den forbindelse den fortsatte støtte fra Rusland.

Rusland og Vladimir Putin er stadig populær i den brede offentlighed. Medvedev overværede da også en militærparade for 75-året for Beograds befrielse fra Nazi Tysklands besættelse. I januar 2019 benyttede Aleksander Vucic et Putin-besøg til at organisere en større moddemonstration ved St. Sava kirken, for at imødegå de demonstrationer, som opposition gennemførte samtidig i Beograd.

Tilbage står, at Ruslands indflydelse er begrænset. Serbiens økonomiske kontakter til EU er lagt større end til Rusland. Under Medvedevs besøg blev dog underskrevet vigtige aftaler på energiområdet og for transport, fx modernisering af de serbiske jernbaner.   

Share This