Hvor sikkert sidder Putin på magten i Rusland?

Rusland præseindet Vladimir Putin Foto: Kremlin

 

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: I Vesten er det den udbredte opfattelse, at Putin har et sikkert greb om magten, og at Rusland styres som en velsmurt maskine fra Kreml ganske som tilfældet var i begyndelsen af 00`erne og især i årene efter 2002. Men forholder det sig reelt sådan?

I en artikel for Carnegie Endowment mener Konstantin Gaaze i hvert fald, at Putins magt er nedadgående her, hvor hans fjerde embedsperiode nærmer sig. Udadtil er alt ved det gamle. Putin ses i medierne under møder i regeringen, møder arbejdere, hilser under militærparader og modtager udenlandske gæster. Samtidig hermed, siger Gaaze, har Putin ikke været i stand til at træffe afgørelser i en stribe sager, fx i sagen mod tidligere minister for udvikling Alexei Uljukajev, spørgsmålet om fortsat licens til det private Europæiske Universitet i St. Petersburg og i retssagen mod Sistema Financial Corporation.

Meget tyder på, at indercirklen omkring Putin vinder mere magt. Regimet adlyder ikke præsidenten som før i tiden. Putins kontrol med den russisk ortodokse kirke er heller ikke total. 1. december holdt Putin tale under den russisk ortodokse kirkes biskopråd. Her var det gennemgående tema i Putins tale et tættest muligt samarbejde mellem stat og kirke. Kirken skal bidrage til at fremme russiske geopolitiske interesser, agere ”blød magt” og fremme russisk ”spiritualitet og moral” på bekostning af ”dekadente vestlige værdier”.

I sin tale under konferencen lagde patriark Kirill en vis afstand til Putin. Han talte meget om kirkens uafhængighed, ikke om at underlægge sig ”kejseren”. Den verdslige del af befolkningen er generelt imod kirkens indflydelse og et tæt samarbejde mellem kirke og stat. Det er ingen hemmelighed, at forholdet mellem Putin og Kirill lige nu er ret spændt. Rygtet siger, at Putins foretrukne på posten som patriark er biskop Tikhon (Sjevkunov), der er mere Kreml-venlig. Ukraine-krisen havde allerede i 2014 skabt en del uenighed mellem Putin og kirken, der frygtede at miste indflydelse i Ukraine pga. voksende anti-russiske holdninger i den ukrainske befolkning.

Share This