Ad

Hvor farlige er polske ultranationalister? Medierne er uenige

En banner fra demonstrationen, Vågn op Europa Foto: Youtube

Polen: Omkring 60.000 mennesker deltog lørdag i en demonstration i Warszawa, som markerede Polens Uafhængighedsdag. Demonstrationen blev organiseret af polske ultranationalister, og mange deltagere bar bannere med racistiske slogans. Polens indenrigsminister Mariusz Blaszczak ignorerede i sin kommentar af manifestationen fremmedhad og i stedet roste atmosfæren ved arrangementet. Mange politiske kommentatorer udtrykker bekymring over situationen i Polen. Andre nedtoner højrekræfternes manifestation.

I den polske avis Polityka er journalist Joanna Gierak-Onoszko bekymret.

“Ultranationalisterne peger på, at de mange familier med børn, som deltog i marchen er et bevis på marchens uskyldighed, men det er netop disse familier, der udgør den største trussel, skriver Joanna Gierak-Onoszko i sin blog, hvor hun beskriver, hvordan hun oplevede udsendelsen i tv.

“Kanonslag, kelterkors, mennesker med onde masker, det skræmmer ikke kun min lille dreng men også mig. Jeg er dog endnu mere bange for alle disse familier med børn, som deltog ved marchen. Jeg er bange for disse normale, gode mennesker, der beder i kirken hver søndag og så tilslutter sig denne skamfulde march gennem Warszawa. Fordi det er ikke tæskeholdene, der er den største fare, men de familier med børn, der var med, skriver Joanna Gierak-Onoszko.

Polens uafhængighedsdags march skaber ligeledes forundring i den portugisiske avis Pùblico.

”Polen er et mærkeligt tilfælde af politisk skizofreni. Jarosław Kaczynskis populistiske strategi for Polen eksisterer kun takket være en slags okkult doktrin. Ifølge denne udsættes denne katolske nation for en permanent konspirationstrussel fra verden. Teorien er, at hvis den lægger sine våben, vil landet blive overtaget af araberne, den polske statsøkonomi af jøderne og den polske stat af kommunisterne, som fortsat er på lur fra Warszawapaktenes ruiner. Det er endnu mere overraskende, da Polen lige nu oplever en økonomisk fremgang, og Østeuropa fører statistikkerne med meget imponerende tal, skriver Publico.

Den danske website Polennu fokuserer i sin omtale af den polske march på den officielle del af festlighederne og peger endvidere på, at det er tvivlsomt, hvorvidt det virkelig var omkring 60.000 mennesker, der deltog ved marchen.

“Warszawa kommune, som er vant til at tælle folk i byen, oplyser, at højest 30.000 deltog i marchen, skriver Polennu.

Mediets redaktør Jens Mørch oplyser endvidere om, at de to ultranationalistiske organisationer, som står for at arrangere marchen, formentlig kun har omkring 2.000 aktive medlemmer.

“Organisationernes vigtigste opgave er at arrangere den årlige march, som organisationerne altid har gjort, men de er uden for politisk indflydelse i Polen og er modstandere af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), som de mener er for vage. Marchen er kendt og berygtet for særdeles ultranationalistiske synspunkter, som ikke nyder opbakning i den polske befolkning, beroliger læserne Jens Mørch. ota