Hvis Timosjenko bliver præsident, hvad sker der?

Julija Timosjenko Foto: European People’s Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: Hvad sker der, hvis Julia Timosjenko bliver præsident i Ukraine? Meningerne er delte. I retorikken er Timosjenko og hendes parti Batkivshchina meget pro-vestligt, og det positive billede af Timosjenko er jo forbundet med Orangerevolutionen i 2004 og retssagen mod hende under Janukovitj.

Iflg. meningsmålingerne er Timosjenko favorit til at vinde 1. runde af præsidentvalget, men ingen af de opstillede kandidater er i nærheden af de 50 pct., der kræves for at blive valgt i 1. runde.

Den kendte Ukraine-forsker Taras Kuzio hører til Tymosjenko-skeptikerne. Han peger på følgende:

  1. At ukrainerne typisk stemmer ”romantisk” i 1. runde af præsidentvalg, men ”pragmatisk” i 2. runde. Møder hun i 2. runde Anatolyi Grytsenko eller Andriy Sadovy taber hun formentlig. Møder hun derimod Petro Porosjenko er det afgørende, hvor mange negative stemmer rettet mod Posjenko, som vil gå til Timosjenko – hvor mange vil fravælge begge og være sofavælger?
  2. At en kvinde bliver valgt, siger Kuzio, har i sig selv ikke den store betydning, for Timosjenko har aldrig ført sig frem på kønspolitiske emner med krav om kvinders ligestilling. De emner vil derfor næppe komme højt op på dagsordenen, hvis hun skulle vinde valget.
  3. At mene, at Timosjenko og hendes parti står for forandringer er en misforståelse. Vox Ukraine er nået frem til, at Batkivshchina i parlamentet rangerer lavest blandt 5 erklærede pro-vestlige partier, når det gælder afstemninger om reformer støttet af IMF og EU. Arsenyj Jatsenjuks Folkeronten (NF) og Porosjenkos fraktion stemte i 73-79 pct. af afstemningerne ja, Batkivshchina i 52 pct., Timosjenko selv stemte kun for forslagene i 34 pct. af afstemningerne i parlamentet.
  4. Timosjenko vil ikke forbedre forholdet til Vesten, mener Kuzio. Hun er som sagt stærkt imod IMFs krav, især på sundhedsområdet og når det gælder boligafgifter, decentralisering og privatisering af jord. Hun har lovet at sænke priserne på gas, det vil stensikkert forøge statsgælden.
  5. I den økonomiske politik er Timosjenko rykket mod venstre, men alligevel er hun med i den europæiske Folkeparti gruppe (EPP). Det stemmer ikke, men også Viktor Orbán er i den gruppe.
  6. Som præsident bliver Timosjenko chef for de væbnede styrker. At hun selv i de sidste 5 år slet ikke har besøgt Donbas frontlinien kan blive et problem for hende i valgkampen, mener Kuzio.
  7. Timosjenko vil heller ikke begrænse oligarkernes magt, tværtimod. Hun er selv afhængig af dem. Ihor Kolomojsky har erklæret sin støtte til Julia Timosjenko. Han har ikke opgivet at få kontrollen over UkrNafta og Pryvat Bank tilbage. Herom havde han en strid for nogle år siden med Porosjenko. Han er beskyldt for omfattende hvidvask via Pryvat Bank fra 2006 til 2016.
Share This