Hviderusland og Kina-faktoren

En bybillede fra Minsk Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Kina/Hviderusland: Xi Jinping var den første udenlandske statsleder til at lykønske Lukasjenko med præsidentvalget. Og Kina vil nøje følge, hvad der videre sker i Hviderusland. Det fastslår Anthony Rinna i en analyse for ”New Eastern Europe (21.8.20).

Rusland er i et svært dilemma: Skal der gribes ind direkte i Hviderusland, om nødvendigt militært, eller kan der findes en fredelig udgang? Under alle omstændigheder er konflikten i Hviderusland meget anderledes end i Moldova, Ukraine og Georgien, hvor vi, modsat Hviderusland, har set alvorlige regionale og etnisk-religiøse konflikter. Hviderusland er med i den russisk ledede kollektive sikkerhedsorganisation CSTO og i Den Eurasiske Økonomiske Union (EAEU). Der blev før præsidentvalget ført forhandlinger mellem Hviderusland og Rusland om oprettelse af en egentlig union de to lande imellem, men det projekt er kuldsejlet. 

Kina er en faktor, som Rusland må tage hensyn til. Samhandelen mellem Kina og Hviderusland er vokset mærkbart, især Hvideruslands import fra Kina, og Lukasjenko har flere gange besøgt Bejing. Men Hvideruslands økonomiske binding til Rusland er dog en del større end til Kina. Som sagt af Marek Meniszak fra Center for Øststudier har Lukasjenko brugt forbindelserne til Kina som modvægt mod og som afbalancering af den russiske (og vestlige) indflydelse. En post-Lukasjenko ledelse i Hviderusland vil sikkert gøre det samme.

Kina frygter en russisk militær invasion, og vil gå langt for at forhindre det. Geopolitisk usikkerhed omkring Hviderusland er skadelig set fra Bejing. Kinas interesser er primært økonomiske. Annekteringen af Krim og krigen i Donbas og ustabiliteten i regionen har i højeste grad skadet Kinas økonomiske interesser. Kina har da heller ikke anerkendt den russiske annektering af Krim. Et ukrainsk scenarie i Hviderusland skal nødigt gentage sig. Hviderusland er vigtig for det kinesiske Vej og Bælt initiativ og for transportruten fra Eurasien til Europa via Polen.

Kina vil ikke kunne forhindre en russisk militær intervention i Hviderusland, men hensynet til det kinesisk-russiske strategiske partnerskab er vigtigt for Putin og gør det mest sandsynligt, at Putin stræber efter at få en ikke-militær løsning. Rusland og Kina har hver deres interesser i udenrigspolitikken og lever med det. Der har før verseret rygter om, at Rusland søger efter et alternativ til Lukasjenko på præsidentposten. Det scenarie ser ud til at gentage sig nu. Flere navne er allerede bragt på bordet som efterfølger for Lukasjenko. Valget af ny leder fører ikke nødvendigvis til konflikt med Vesten, Kina og oppositionelle i Hviderusland for hvem det primære mål er at få Lukasjenko afsat og få den stabilitet, som økonomisk opgang kræver.    

Share This