Hvem skal efterfølge Jaroslaw Kaczynski, flere navne i spil

Formand for Lov og Retfærdighedspartiet Jaroslaw Kazcynski Foto: Piotr Drabi

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Fra nytår vil Jaroslaw Kaczynski, leder af det regerende Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) efter eget ønske trække sig fra regeringen. Opbakningen til PiS og dermed til formanden er lige nu nedadgående. Meningsmålinger giver partiet omkring de 30 pct., et fald i forhold til tidligere målinger og langt nok til at få flertal alene efter et valg. De stigende priser, konflikterne med EU og ikke mindst håndteringen af COVID-19 pandemien har i forening bidraget til problemerne. Regeringens økonomiske plan (”Polski Lad”) fænger ikke og kan endda blive ramt af EU-sanktionerne.

Kampene langs grænsen med Hviderusland bakkes op af flertallet af polakker, men de ser ud til at tynde ud. Måske kan problemer med helbredet få Kaczynski til at trække sig ikke alene som minister, men også som partileder. Men hvem skal i givet fald følge efter ham? Det emne diskuteres ivrigt i de polske medier, eksempelvis i en artikel i det polske ”Newsweek” (48.2021).

Fire navne er inde i billedet, ministerpræsident Mateusz Morawiecki, indenrigsminister Mariusz Kaminski, forsvarsminister Mariusz Blaszczak og europarlamentsmedlem Joachim Brudzinski. Morawiecki har en del fjender i partiet, men Kaczynski fastholder ham indtil videre som ministerpræsident på trods af de voksende økonomiske problemer. Skulle han forlade posten som ministerpræsident og ikke gå efter posten som partileder kan han måske, rygtes det, blive chef for nationalbanken efter den stærkt kritiserede Adam Glapinski.

Det er tænkeligt, at han herefter vil vælge at stille op ved næste præsidentvalg i 2025. En del politiske eksperter mener ikke, at Kaminski og Blaszczak har de nødvendige kvalifikationer. Flere peger på Joachim Brudzinski, der som sagt er medlem af Europaparlamentet og derfor ikke i samme grad som de andre kandidater tager del i de hårde interne magtkampe i Lov og Retfærdighedspartiet (PiS). Det er også en fordel, at han har været med til at opbygge partiets struktur og organisation. Han kender partiet.

Mange partimedlemmer foretrækker en partiformand/kvinde, der har kontrol over organisationen og over partibudgettet. Zbigniew Ziobro, justitsminister og politisk høg, har sit eget parti inden for regeringskoalitionen Forenet Venstre. Han vil gerne med i Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) og påvirke valget af efterfølger, men modstanden mod at optage ham er stor. Måske han ved næste valg vil opstille sit eget radikale højreparti, måske sker det i samarbejde med højrepartiet Konføderationen, der i dag er repræsenteret i det polske parlament. Det vil afgjort svække Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) på valgdagen. En del iagttagere forventer, at Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) efter Kaczynski’s afgang vil gå helt i opløsning. At Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) får en stærk leder som kan samle partiet, er tvivlsomt. Spændende bliver det.

Share This