Ad

Hvad tænker polakkerne om den nuværende situation i landet?

Foto: Olek Remesz

Polen: Fra 40,5 % til 30,9 % på en måned. Det er det regerende parti PiS vælgertilslutning ifølge en undersøgelse lavet af United Surveys for Radio RMF FM og Gazeta Prawna.

Den nye politiske bevægelse af præsidentkandidat Szymon Hołownia Polen 2050 synes at nyde godt af den aktuelle situation. Bevægelsen er steget til 14,7 % fra 9,1%. Tilslutningen til oppositionen, Borgerplatformen, er trods partiets ledende rolle i protesterne mere eller mindre uændret (fra 23,3 til 25,3%).

Over 60 procent af befolkningen er enige i, at de nuværende masseprotester i gaderne, viser en anden meningsmåling. Flere mænd end kvinder støtter demonstrationerne, viser en IBRiS-undersøgelse lavet for Wirtualna Polska-portalen, forholdet er 63:58. Tallene viser også generationsforskelle. Ibris fandt ikke én eneste studerende som er imod protesterne.Seniorer i alderen 60-69 år er hovedsageligt ikke enige med protesterne. Disse bliver afvist af 32 procent.

Folk er desuden ikke enige med præsident Andrzej Dudas initiativ, der i slutningen af sidste uge meddelte sit eget kompromisforslag. Dette skulle tillade abort, hvis barnet ikke havde nogen chance for at overleve. Forbuddet i tilfælde af alvorlige fosterfejl skulle blive gældene. I United Surveys-meningsmålingen støtter kun 30 procent af befolkningen Dudas forslag.

Meningsmålingerne spurgte også til holdninger om vicepremierministeren og chefen for PiS Jarosław Kaczyński. Ifølge IBRiS-data for Rzeczpolita ønsker op mod 71 procent af befolkningen at han går af. Kaczyński har modstandere hovedsageligt i kvindernes rækker: 83 procent af de adspurgte kvinder ønsker hans afgang.