Hvad er bag Dudas veto? Europæiske aviser retter blikket mod Polen

Præsidentpaladset i Warszawa Foto: Ota Tiefenböck

Polen: Andrzej Duda har brugt sit veto til at stoppe to af de tre love af den polske retsreform, der blev vedtaget af parlamentet. For første gang modsætter Andrzej Duda sig linjen i sit eget PiS-parti under formand Jarosław Kaczyński, konstaterer europæiske medier, som i lighed med Mr.East forsøger at finde ud af, hvad der ligger bag Andrzej Dudas veto og hvad den kommende udvikling i Polen kan bringe. Demonstrationerne i Polen nemlig fortsætter, da demonstranterne er utilfredse med, at Duda har underskrevet en af lovene.

Den slovakiske avis Pravda betegner Dudas beslutning om ikke at skrive under som “forbavsende ansvarlig”

“Dudas ansvar for landet var større end hans loyalitet over for partiet. Det har indtil nu virket, som om han trofast ville udføre Kaczyńskis ordrer. Problemet med retsreformen var, at Kaczyńskis eksperiment kunne have efterladt Polen isoleret. Det er klart, at Duda var klar over denne fare, men han må også vide, at hans underskrift kan koste ham hans karriere. Det er rigtigt, og der er formentlig ingen, der har alt for mange illusioner, når det kommer til Polens postkommunistiske dommere. PiS vandt valget med et program, der målrettede gik efter de resterende kommunistiske elementer i det polske samfund, men Kaczyński fik krydset en rød linje.

Den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung er overbevist om, at Jaroslaw Kaczynski har undervurderet Duda og mener, at præsident Duda kan ende med at blive en stærk modstander af Kaczyński:

“Dette er mere sandsynligt at det vil bringe ændringer af det politiske landskab i Polen end alle de seneste demonstrationer til sammen.”

Jaroslaw Kaczyński har ifølge avisen nu opdaget, at han ikke kan spille på alle strengene alene, og det er godt, at denne udvikling finder sted i selve Polen, da Bruxelles procedurer mod landet kan lugte af indblanding og mobning for polakkerne. Nu skal Polen have tid til at nå en ny konsensus om sagen, mener avisen.

Den polske avis Rzeczpospolita mener, at Andrzej Dudas veto kan blive en ny begyndelse for højrefløjen, som vil kunne deles i to lejre

“Duda har vist, at han kan være en uafhængig præsident og at han har modet til at modsætte sig PiS og Jarosław Kaczyński. Det betyder, at alle dem, der ikke er enige med PiS-lederens strategi om permanent konflikt og radikalitet, nu kan begynde at samle omkring præsident Duda. Dette kunne splitte højrefløjen i to lejre – en radikal-revolutionær lejr omkring Jarosław Kaczyński og en mere moderat, republikansk-konservativ gruppe omkring Andrzej Duda, skriver avisen.

Præsidentens indgriben må have været en lettelse for EU, konkluderer den finske avis Etelä-Suomen Sanomat.

“Præsident Dudas beslutning om at bruge veto kom lige på det rette tidspunkt for EU. Hvis EU var blevet tvunget til at indføre sanktioner mod et medlemsland, ville EU have tabt endnu mere autoritet og troværdighed. Regeringer som den i Polen og Ungarn vil fortsat udfordre disse værdier i fremtiden. EU skal derfor overveje, hvordan unionen skal håndtere sådanne situationer, når de opstår, skriver avisen.

Journalist fra magasinet Reflex Viliam Buchert er i Tjekkiets Radio ikke helt overbevist om, at de polske reformer nødvendigvis truer domstolenes uafhængighed og peger på dobbelte standarder i Europa Kommissionen.

”I 2009 nedlagde landets daværende premierminister Donald Tusk fra Borgerplatformen radio- og tv licens. PiS protesterede dengang imod, at medierne bliver afhængige af regeringen, men dengang var der ingen reaktion fra Europa Kommissionen.

Ifølge ham er situationen i Polen præget af kampen mellem to partier.

”Begge partier foreslår i mange henseende det samme, men Kommissionen reagerer forskelligt, da Borgerplatformen er meget mere EU-venlig, siger han. ota

Share This