Huawei deler vandene, også i Tjekkiet

Tjekkiet: Også i Tjekkiet raser en hidsig debat om den kinesiske IT-gigant Huawei og 5G netværket. Senest har præsident Milos Zeman således været på banen og bl.a. i “TV Barandom” skrapt kritiseret  direktørerne for “Cyber Watchdog Agency” og “BIS Counterintelligence” for alvorligt at skade tjekkiske økonomiske interesser.

Han advarer regeringen mod at følge trop. Eksempelvis kan bilproducenten Skoda risikere at tabe store ordrer i Kina ved at indlede sin egen “krig” mod Kina. Kina vinder som bekendt markedsandele, ikke alene i Asien, Latinamerika og Afrika, men i høj grad også i de central-. og østeuropæiske lande.

I december 2018 kom de to tjekkiske institutioner med rapporter, der ser Huaweis virksomhed som en mulig sikkerhedspolitisk trussel. Zeman hører til dem, der generelt advarer mod den voksende russofobi og kinafobi, der reelt er et dække over politisk bestemt protektionisme og varetagelse af amerikanske interesser i den løbende handelskrig og konkurrence(også) mellem USA og Kina.  Zemans udtalelser er som mange gange før blevet mødt kritik i den borgerlige lejr. søren.riishøj

Share This