Hovedparten af polakker ønsker adskillelse af kirke og stat

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Spørgsmålet om kirkens rolle spiller en væsentlig rolle i valgkampen i Polen. Og ubetinget støtte til kirken er bestemt ikke en god sag, heller ikke for det regerende Lov og Retfærdighedspartiet. At dømme efter en meningsmåling gennemført af instituttet ”Kantar” støtter 64 pct. af polakkerne en verdslig stat uden nævneværdig kirkelig indflydelse på politik og uden særlige økonomiske privilegier. Kun 29 pct. ønsker en ”religiøs”, dvs. stor kirkelig indflydelse.

Spørgsmålet om adskillelse af stat og kirke og en sekulær eller religiøs stat berører især emner som kirkens finanser, tvungen eller frivillig religionsundervisning og beskatningsforhold. Ikke mindre end 38 pct. af Lov og Retfærdighedspartiets vælgere støtter iflg. målingen en verdslig stat, derfor er kirkespørgsmålet ikke en central del af den valgkampagne, der lige nu føres af Lov og Retfærdighedspartiet.

Selv blandt dem, der erklærer sig troende er der flertal for adskillelse af stat og kirke, 60 pct. støtter tanken. Blandt Demokratisk Koalitions vælgere er hele 82 pct. for den verdslige stat. Ikke desto mindre er Borgerplatformens ledere meget forsigtige i kirkespørgsmål. Herfra afvises at ”føre krig mod kirken”.

Borgerplatformen er største parti inden for Demokratisk Koalition, der blev etableret for at skabe en samlet front op til Europaparlamentsvalget i maj måned. Om fronten også kan etableres ved parlamentsvalget til oktober er usikkert på indeværende tidspunkt.

Det nye parti ”Forår” (”Wiosna”), der opstiller selvstændigt, fører en langt mere entydig anti-klerikal linje. Kirkens position i Polen er blevet svækket af de mange sager om pædofili, iflg. den officielle registrering er 382 gejstlige under anklage og 625 børn registreret som ofre, det reelle tal er givetvis højere.

Share This