Historisk aftale mellem Bulgarien og Makedonien

Aftalen mellem Bulgarien og Makedonien underskrives i Skopje Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Makedonien/Bulgarien: Makedoniens ministerpræsident Zoran Zaev og hans bulgarske kollega Boris Borisov underskriver i dag en historisk aftale i Makedoniens hovedstad Skopje, som efter hensigten skal lægge låg over de historiske modsætninger de to lande imellem og fokusere  på det fremtidige samarbejde. Især økonomisk samarbejde og igangsættelse af større infrastrukturprojekter.

Under højtideligheden tirsdag skal der bl.a. lægges kranse ved mindesmærket for Goce Delcev, en af de store frihedshelte fra den ottomanske tid, som er anerkendt i begge lande. Desuden afholdes der forskellige festivals, og dagen skal i fremtiden være “helligdag” i begge lande.

Aftalen betyder dog ikke, at Bulgarien anerkender makedonsk som en selvstændigt sprog, men fortsat ser det som en dialekt af bulgarsk, ligesom der hersker uenighed om, hvorvidt frihedsheltene fra tiden under osmannerne var bulgarske eller makedonske.

Med aftalen afstår begge lande også fra territoriale krav. Aftalen er helt givet indgået efter pres fra EU og USA. Makedonien håber med aftalen at komme nærmere EU-medlemskab. Fra januar 2018 har Bulgarien EU-formandskabet, og aftalen skal uden tvivl, ganske som den serbiske præsident Aleksander Vucis’udspil i forhold til Kosovo, også ses i lyset heraf. I begge lande går de førende oppositionspartier imod aftalen.

Share This