Ad

Gummikugler og vandkanoner i Paris: Ville de også være OK i Budapest eller Warszawa?

Gule veste Foto- Guillaume70

Af Ota Tiefenböck

Debat: De Gule veste fortsætter deres demonstrationer på 18. uge i træk. Lørdagens demonstration synes at have været særlig voldelig med brosten flyvende i luften og det franske politi, som ikke holder sig tilbage, hvad angår brutalitet. Gummikugler, vandkanoner, knipler, peberspray og mange andre midler er i løbet af de seneste 18 uger blevet brugt ganske flittigt for at dæmpe demonstrationerne. Billederne og videoer som florerer på sociale medier viser, at det franske politi gør ALT for at opretholde orden i Paris.

Man kan have mange forskellige holdninger til de franske demonstrationer, det der dog undrer mig mest er, hvor lidt vi hører til demonstrationerne.
Både europæiske og danske politikere og delvis også medierne er ganske tavse om, hvad der foregår i Frankrig. Hverken Jean-Claude Juncker eller Donald Tusk og andre europæiske politikere har på nogen måde kommenteret, hvad der sker i Frankrig. Det til trods for, at FN`s Højkommissær for Menneskerettigheder Michelle Bachelet har opfordret til gennemgribende undersøgelse af det franske politis metoder. De danske politikere er heller ikke specielt aktive på området. Hvad synes de egentlig om demonstrationerne i Frankrig og de mange vrede demonstranter, som på denne, ikke altid lige konstruktive måde, viser deres utilfredshed med landets præsident Emmanuel Macron? Hvorfor fortæller de os ikke, hvad de mener?

Min forundring over politikernes manglende reaktion får mig til at stille et hypotetisk spørgsmål. Hvad vil mon politikernes reaktion være, hvis det var polakker eller ungarer, der på denne måde demonstrerede mod deres regering eller præsident 18 uger i træk? Hvis det der sker i Frankrig foregik i Polen eller Ungarn og hvis det polske eller ungarske politi 18 uger i træk brugte gummikugler, tåregas, vandkanoner og andre voldelige midler mod demonstranterne. Hvis vi på sociale medier kunne se det ene brutale overgreb efter det andet i Warszawas eller Budapests gader? Vil politikerne og medierne mon være ligeså tavse, som de er nu?

Jeg er ganske tilbøjelig til at sige: Nej, det vil de nok ikke. Både de europæiske og danske politikere vil fortælle os, at polakker eller ungarere gør brug af deres demokratiske rettigheder og siger fra over for det illiberale demokrati, som befolkningen fik påtvunget af deres anti-europæiske og autoritære ledere. Politiets vold vil formentlig blive erklæret som uforenelig med de europæiske demokratiske værdier og en bølge af internationale protester vil finde sted.

Medierne og ikke mindst de mange politisk korrekte Facebook debattører, som i forvejen oversvømmer Facebook med opslag hver gang et eller andet sker i Polen og Ungarn, vil med sikkerhed give den hele armen og endnu engang erklære Kaczynski eller Orbán for at være autokrater, som gør alt for at bevare deres magt.

I dagens Vesteuropa er det efterhånden blevet farligt at ytre sig om den slags ting og afvige den europæiske mainstreams opdeling på de gode og de onde. Mit indlæg er dog IKKE et forsvar af nationalkonservatisme eller et udtryk for min begejstring over situationen i Polen eller Ungarn. Mit indlæg handler om dobbelte standarder, hvor nogle kan gøre noget, andre ville blive kritiseret og straffet for. Dobbelte standarder i både politik og medierne fremkalder frustrationer og er med til at dele Europa. For ikke at tale om en mistet tillid. Dobbelte standarder er nemlig ikke blot udemokratiske, de viser også, at det demokrati, vi så ofte bryster os af med ikke fungerer sådan som det burde gøre.

Kommentarer