Georgiens politik over for Rusland kan ikke overføres til Ukraine

Kort: Ssolbergj & creator of source map.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Georgien/Ukraine/Rusland: Georgiens moderate ”principfaste pragmatisme” i forholdet til Rusland har i nogle kredse i Rusland skabt en forventning om, at den politik inden så længe også vil vinde fodfæste i Kijev og således føre til en gradvis politisk normalisering. Det skriver Nicu Popescu for ”Carnegie Endowment”.

Georgien og landets befolkning er bestemt ikke ”pro-russisk”, men niveauet for antirussiske holdninger er dalet mærkbart, ligesom den indbyrdes samhandel mellem de to lande vokset markant. Mellem 2012 og 2017 voksede Georgiens eksport til Rusland med 900 pct.! Alene i 2017 blev samhandelen fordoblet, fra 206 mio. til 394 mio. dollar.

Direkte flyvninger mellem de to lande er blevet genoptaget, og antallet af russiske turister der besøger Georgien vokset med hele 40 pct. over de sidste to år. 31 pct. af georgierne er iflg. meningsmålinger endda villige til at slutte sig til den Rusland-dominerede Eurasiske Union.

I princippet, siger Popescu, kan Ukraine godt følge den georgiske vej, for traditionelt, i hvert fald før 2014, har befolkningen og en stor del af landets elite hældet mod Rusland. Opbakningen til EU er da også dalet i Ukraine, fra 63 pct. i 2014 til 51 i 2017. Men det nuværende iskolde forhold mellem Ukraine og Rusland er svært at ændre lige nu.

Georgien og Moldova har helt deres egne fastfrosne konflikter med Rusland, men Krim og konflikten i Donbas er særlig vanskelige at få løst. Nok så vigtigt er, at samhandelen mellem Rusland og Ukraine er faldet markant, og det er måske den vigtigste hindring for, om ikke en ”afspænding” så i det mindste en ”normalisering” efter den georgiske model.

I 2014 var Ukraines samhandel med Rusland stort set på niveau med samhandelen med EU, i 2017 var samhandelen med EU godt tre gange større end med Rusland – 40 pct. over for 12 pct. Ukraine har helt frigjort sig for køb af gas fra Rusland, køber den i stedet fra EU-lande. Måske, slutter Popescu, bliver spændingen mellem Ukraine og Rusland kølet noget ned”, men en tilbagevenden til fortiden kommer vi ikke til at opleve.

Share This