Den mest fotogene borg i Mæhren

Borgen Bouzov Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Hvis der fandtes en opgørelse over slotte og borge, som bliver benyttet i filmoptagelser, ville borgen Bouzov, beliggende i Mæhren, med sikkerhed figurere blandt de øverste på listen. Flere tjekkiske og udenlandske film er nemlig blevet optaget på Bouzov, som med sin middelalderlige udseende danner en perfekt kulisse for historiske film og eventyr.

Filmfolk er ikke de eneste, der er begejstrede over Bouzov. Ligeledes den tyske besættelsesmagt under anden verdenskrig var begejstret for borgen. Heinrich Himler var angiveligt forelsket i Bouzov, som han besøgte flere gange i løbet af krigen. Ikke fordi det ligefrem var værdsat af den lokale befolkning.

Borgen Bouzov blev bygget mellem 13. og 14. århundrede og har haft skiftende ejere. Siden 1696 var borgen ejet af Den Tyske Orden, som havde Bouzov indtil 1939, hvor borgen blev konfiskeret af SS, som oprettede sin base på borgen. Efter anden verdenskrig blev borgen konfiskeret af den tjekkoslovakiske stat. Den Tyske Orden forsøger at få Bouzov tilbage. Ved de retssager, der foreløbigt har været i sagen, dog uden held.

Bouzov er blevet udbygget i flere omgange, det nuværende udseende stammer fra slutningen af 1800-tallet. ota

Mr.East sætter i september fokus på Tjekkiet. Har du besøgt interessante steder i Tjekkiet? Del dine oplevelser med Mr.East læserne.

Share This