Fortsat fremgang for CDU

Den tyske kansler Angela Merkel Foto: Jacques Grießmayer

Seneste meningsmålinger giver CDU og Merkel et klart forspring, mens nedturen for SPD og Martin Schulz fortsætter

 Af Michael Skovgaard

MichaelTyskland: Ifølge seneste meningsmålinger kan CDU forvente 36-37 procent af stemmerne, og SPD er igen nede under 30 procent. FDP ser ud til at komme ind igen, mens De Grønne nærmer sig spærregrænsen på 5 procent.

Der har været flere bud på alternativer til den nuværende koalition ”Groko’en”, som har været præget af mange uoverensstemmelser. Først var Schulz ude og slå på tromme for en ægte Ampel-regering (rød-gul-grøn) bestående af SPD, FDP og De Grønne, men den mulighed virker ikke realistisk nu.

FDP kan blive en meget afgørende faktor. Hvis tendensen fortsætter, kan det ende med et flertal på over 50 procent for CDU og FDP. Alternativt kan De Grønne sikre et flertal i en såkaldt Jamaica-koalition (sort-gul-grøn). Den konstellation virker dog ikke realistisk, da partierne er alt for langt fra hinanden på flere afgørende punkter.

Senest har FDP-chefen Christian Lindner kritiseret Merkel-fløjen i CDU for manglende vilje til forandringer og en alt for slap kurs over for Tyrkiet og Grækenland. Endelig stiller FDP krav om ”styrkelse af de tyske grundværdier” og en strammere kurs, når det gælder flygtninge, migranter og integration.

De to kommende delstatsvalg i Schleswig-Holstein og NRW bliver vigtige strømpile frem mod valget til Forbundsdagen i september. I begge delstater ser de siddende rød-grønne regeringer ud til at miste flertallet.

Share This