Ad

Forholdet mellem Ungarn og Ukraine er yderligere forværret

En landsby i Transkarpatien Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine/Ungarn: Forholdet mellem Ukraine og landets ungarske mindretal er yderligere forværret. Det udtaler Lászlo Brenzovics, som er leder af den transkarpatiske sammenslutning af ungarere (KMKSZ) (”Hungary Matters” 1.2.2020).

Situationen for det ungarske mindretal har i den sidste tid taget en bekymrende drejning. I et interview i det ungarske dagblad Magyar Nemzet opfordrer Brenzovicz til flere bilaterale drøftelser for at få standset den negative udvikling. Nationalismen i Ukraine er nærmest gået amok siden 2014, siger han, og henviser i den forbindelse til de mange anti-ungarske demonstrationer, truslerne og benzin-angrebene på KMKSZ’ kontorer.

Han henviser også til de ukrainske myndigheders fortsatte undersøgelser af de økonomiske planer og aktioner rettet mod Transkarpatien, området der grænser op til Ungarn. Det ungarske mindretal udgør mellem 150.000 og 200.000, dvs. under 0.5 af den samlede ukrainske befolkning. Det ungarske mindretal optræder politisk loyalt og støtter Ukraines integration i EU og Europa, fortsætter Brenzovicz.

Her og nu er Brenzovicz pessimist. Myndighederne i Kijev værdsætter ikke de udspil, der kommer fra KMKSZ. Han har svært ved at se for sig fremskridt med hensyn til de ungarske mindretals rettigheder, fx på uddannelsesområdet og brug af ungarsk sprog. Kritisk dialog er eneste vej frem. Uden en løsning på striden vil den ungarske regering helt givet fortsat blokere for Ukraines integration i EU og NATO.