Forholdet mellem Polen og Ukraine det værste i mange år

En mindetavle for myrdede polakker i Czerwona_Woda i Volhynien Foto: Glaube

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/Ukraine: Forholdet mellem Polen og Ukraine lige nu er det værste i flere år, skriver Pawel Wronski i “Gazeta Wyborcza”. Meget skyldes vidt forskellige syn på historien.

Det ukrainske parlament har således vedtaget en lov der gør det strafbart at benægte UPA den ukrainske milits’ indsats i kampen for uafhængighed under anden verdenskrig. Det polske parlament derimod har gjort det strafbart at benægte UPA og ukrainske nationalisters massedrab på polakker i Volhynien i det vestlige Ukraine.

Det skete tidligere på året i form af vedtagelsen af IPN loven, der også gør det kriminelt at kalde de tyske koncentrationslejre i Polen “polske” og hævde at polakker hjalp tyskerne under Holocaust. Efter pres fra USA og Israel er den del af IPN-loven, der vedrører Holocaust blevet ændret, men ikke den del der vedrører Ukraine.

Forholdet mellem Ukraine og Polen er bestemt ikke blevet bedre efter de to taler, som henholdsvis Polens præsident Andrzej Duda og Ukraines Petro Porosjenko holdt her for nylig. Duda talte om “folkemordet” på polakker og Porosjenko om polakkers drab på ukrainere i byen Sahrynia. Duda har erklæret 11. juli en mindedag for de ukrainske myrderier på polakker.

De mere forsonende formuleringer i de to præsidenters taler rokker ikke ved ret meget. Ja, tonen i udtalelserne fra polsk og ukrainsk side kan overgå tonen i historiedebatterne mellem Polen og Rusland. I polske medier tæt på regeringen tales der af nogle debattører ligefrem om et “reset” i forholdet til Rusland med det formål at lægge ekstra pres på Ukraine. At Trump forhandlede positivt med Putin på topmødet i Helsingfors forskrækker derfor ikke alle polakker.

Share This