Forhandlinger mellem Serbien og Kosovo sluttede inden de begyndte

Den serbiske præsident Aleksandar Vucic Foto: Leon E. Panetta

Kosovo/Serbien: Det længe planlagte møde mellem Serbiens præsident Aleksandar Vucic og Kosovo præsident Hashim Thaci i Bruxelles fredag er ikke blevet til noget. Begge statsmænd ankom som planlagt til Bruxelles, men Aleksandar Vucic afviste at mødes med Thaci ansigt til ansigt. Det er ligeledes tvivlsomt, hvorvidt Aleksandar Vucic vil rejse til Kosovo på søndag som tidligere planlagt. Forholdet mellem Kosovo og Serbien synes igen at gå hårdknude. Ifølge den serbiske formand for regeringskontoret for Kosovo, Marko Djuric, skyldes Vucics afvisning at mødes med Thaci, trusler mod Vucic samt ”alle løgne, snyd, en ulæker tilgang i forhold til serberne samt trusler.”

De to præsidenter mødtes i stedet med EU`s repræsentant for udenrigspolitiske anliggender, Federica Mogherini, som forsøgte at få Vucic til at mødes med Thaci, men forgæves.

Situationen mellem Kosovo og Serbien synes at være anspændt, da Vucic, umiddelbart efter hjemkomsten til Beograd beordrede den serbiske hær at stoppe alt kommunikation med de internationale styrker KFOR i Kosovo samt alt kontakt til Kosovos Politi.

Aleksandar Vucic har ellers varslet, at han under sit besøg i Kosovo vil holde en vigtig tale og vil præsentere et forslg på et gennembrud i forhandlinerne med Kosovo. Det er umiddelbart uklart, hvorvidt hans rejse til Kosovo over hovedet bliver til noget.

Et af problemerne synes at være, at Kosovos parlaments formand Kadri Veseli i denne uge advarede Vucic om, at Kosovo myndigheders tilladelse til Vucic om at besøge Kosovo, godt kan blive trukket tilbage.

”Hvis vi ikke ønsker, at han kommer, får Vucic ikke lov at rejse ind, skulle Veseli have sagt ifølge serbiske medier.

Kosovo myndigheder har desuden afvist at give Vucic tilladelse til at besøge Gazivode søen, som det var Vucics plan, da området har en strategisk betydning for serberne.

Serbiens premierminister Ana Brnabic opfordrede ifølge den serbiske tv-station B92 EU til ikke mere at afprøve Serbiens forståelse og tålmodighed. Repræsentanterne af den albanske nation i Kosovo er ifølge hende ”useriøse, uforsvarlige og ufordudsigelige”. ota

Share This