Folkeafstemning i Catalonien undrer i Serbien: Hvorfor nej til Catalonien, men ja til Kosovo?

Den Kosovo-serbiske by Gracanica, med bilboards af Aleksandar Vucic Foto: Ota Tiefenböck

Serbien/Kosovo: Den serbiske præsident Aleksandar Vučić undrer sig i serbiske medier over EUs modstand over for den for nyligt afholdte folkeafstemning i Catalonien og over, hvorfor Catalonien ikke må løsrive sig fra Spanien, når de samme europæiske politikere samtidig giver et grønt lys til Kosovos selvstændighed.

“Det er interessant. Der var heller engang behov for en folkeafstemning om Kosovos uafhængighed. Hvordan kan man legalisere Kosovo, oven i købet uden en folkeafstemning? Hvordan kan 22 EU-lande godkende løsrivelse af en serbisk region, som er en overtrædelse af den internationale lovgivning og dens fundament, som EU’s europæiske politik bygger på, siger den serbiske præsident og fortsætter:

“Hvad skal jeg sige i Bruxelles? Hvorfor kan catalanerne ikke løsrive sig, når Kosovo kan? Verdenslederne troede, de kunne ændre grænserne på Balkan. Nu har de problemer foran deres egne døre, siger Aleksandar Vucic.

Europa Kommissionen afviste mandag Serbiens kritik. Ifølge Kommissionen kan situationen i Catalonien og Kosovo ikke sammenlignes, blandt andet fordi Spanien er medlem af EU. Cataloniens løsrivelsesforsøg er ifølge Europa Kommissionen en intern anliggende i Spanien.

Aleksandar Vucic undrer sig over Kommissionens svar, som han betegner som promovering af dobbelte standarder i international lovgivning.

“Jeg følte mig ikke godt tilpas efter at have læst Europa Kommissionens rapport, jeg måtte læse den ti gange for at være sikker på, at jeg ikke misforstår den. Jeg har set mine kollegaers reaktion, alle taler om Serbien. Alle føler at Serbien er blevet udsat for en stor uretfærdighed. Jeg har aldrig hørt, at international lovgivning gælder forskelligt for medlemmer og ikke medlemmer af EU, siger Aleksandar Vucic.

Han agter at sende en officiel klage til EU, men siger på forhånd, at han ikke forventer noget svar fra Bruxelles. ota

 

Share This