Flere og flere EU-lande bygger grænsehegn som værn mod migranter. Se den fulde oversigt her

Det ungarske grænsehegn Foto: Ota Tiefenböck

Af Michael Skovgaard

EU: Mr. East dækket grænsehegn siden 2015, senest grænsehegn mellem Litauen og Polen mod Belarus. Men hvordan er situationen i EU dags dato? Også med henblik på en forventet flygtningestrøm fra Afghanistan. Det tyskeTelegrambureau DPA har offentliggjort det fulde overblik, og det kan du se her:

Polen: I den forgangne uge har man indledt opførelsen af et 400 kilometer langt hegn på grænsen til Belarus. Omkring 1500 soldater er indsat for at beskytte grænsen.

Ungarn: Et 160 kilometer langt og 3 meter højt grænsehegn med barberbladskarp pigtråd er opført på grænsen til Serbien. Orbáns prestigeprojekt, som blev indledt i 2015, anslås at koste 1,5 mia. euro. Grænsehegnet overvåges af droner og varmefølsomme kameraer. Desuden har Ungarn opført en „mildere“ version af grænsehegnet mod Kroatien.

Østrig: Siden 2015 har der været en godt 4 kilometer lang afspærring ved den 330 kilometer lange grænse til Slovenien, selv om de to lande er med i Schengen-samarbejdet.

Slovenien: Næsten halvdelen af den 500 kilometer lange grænse mod Kroatien er nu afspærret af et 4 meter højt grænsehegn med pigtråd, selv om begge lande er med i EU. 

Grækenland: Regeringen vil forhindre, at migranter kommer ind fra Tyrkiet via floden Evros. Derfor har man anlagt en 27 kilometer lang barriere af stål og beton. Desuden overvåger droner, varmefølsomme kameraer og et luftskib fra EU-agenturet Frontex den 200 kilometer lange grænse.

Cypern: Østaten har bygget en 11 km. lang afspærring mellem den nordlige og sydlige del. Hegnet skal forhindre, at migranter kommer ind via den tyrkiske del af øen og dermed ind i EU.

Bulgarien: Den 259 km. lange EU-ydergrænse mod Tyrkiet er nu dækket af pigtrådshegn og varmefølsomme kameraer. Det 4.5 meter høje og 1 meter brede hegn har været på plads siden 2017, men man har været nødt til at reparere det flere gange siden da. Som følge af en forventet bølge fra Afghanistan vil den bulgarske hær blive sat ind.

Litauen: Regeringen har besluttet at bygge et 500 km. langt hegn mod nabolandet Belarus. Det forventes at være færdigt i 2022 og vil koste 152 mio. euro. På grænsen til den russiske enklave Kaliningrad er der allerede et 2 meter højt hegn. Det blev opført i 2017 som følge af spændinger mellem Litauen og Rusland og også for at forhindre smugleri og ulovlige grænsegrængere.

Letland: Landet er også under pres med hensyn til flygtninge, som bliver sendt mod EU af den hviderussiske diktator Lukasjenko. Her lægger man indtil videre 27 km. pigtråd ud. Allerede efter krisen i Ukraine begyndte Letland at befæste grænsen mod Rusland.    

Estland: Landet bygger også et 2 meter højt grænsehegn langs grænsen mod Rusland som følge af tiltagende spændinger mellem de to lande. Det anslås, at det 115 km. lange hegn vil stå klar i 2026.

Share This