Ad

Fire navne i spil for Makedonien, men opbakning vigende i både Grækenland og Makedonien

En gigantisk statue af Alexander den Store i den makedonske hovedstad Skopje Foto: Ota Tiefenböck

Makedonien/Grækenland(VIDEO): Fire navne er ifølge Makedoniens (FYROM) premierminister Zoran Zaev i spil, som helst skal løse den lange strid mellem Grækenland og Makedonien omkring Makedoniens navn. Ifølge Zaev er det navnene: Republikken Nordmakedonien, Republikken Øvre Makedonien, Vardar Republikken Makedonien og Republikken Makedonien.

Det er dog foreløbigt tvivlsomt, hvorvidt Zoran Zaev får opbakning for sine forslag. I Grækenland har den græske regering og en del af befolkningen ved flere demonstrationer afvist, at Makedoniens nye navn skal indeholde navnet Makedonien. Situationen er ikke meget bedre i Makedonien, hvor der tirsdag blev afholdt en demonstration, arrangeret af det tidligere regerende parti VMRO-DPMNE, imod at landet indgår en kompromisløsning med Grækenland. Her deltog ifølge den makedonske dagblad Vecer omkring 10.000 mennesker.

Zaevs regering er dog optimistisk og har sat alle sejl til for at løse konflikten. Heriblandt fjerne skilte med navnet Alexander den Store, i Skopjes lufthavn, som fremover blot skal hedde Skopje Internationale Lufthavn, samt fra motorvejen til Skopje, som tidligere hed Motorvej Alexander den Store.

En aftale mellem Grækenland og Makedonien er nødvendig for Makedoniens integration i Europa. Navnestriden blokerer nemlig for Makedoniens optagelse i både NATO og EU, da Grækenland har nedlagt veto imod Makedoniens tilnærmelser til både NATO og EU. ota