FDP vil pege på CDU i en kommende koalition, selv om SPD bliver størst

Bundestag Foto: Wolfgang Pehlemann

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Med en uge til det tyske valg spekuleres der heftigt i mulige koalitioner, som med al sandsynlighed vil kræve tre partier. Hidtil har Armin Laschet (CDU/CSU) kun været tilskrevet en reel mulighed for at blive kansler – nemlig en såkaldt Jamaica-koalition med CDU/CSU, FDP og De Grønne.

Nu har FDP dog præsenteret en radikal udmelding her i løbet af weekenden, som kan blive ret afgørende. Stort set al fokus i medierne har været rettet mod SPD, De Grønne og CDU/CSU, selv om det liberale parti FDP, som står til 12-13 procent af stemmerne, kan blive altafgørende som endegyldig „kanslermager“.

En såkaldt Ampel-koalition med SPD, De Grønne og FDP (rød-gul-grøn) har der været spekuleret i. Det er også den hen over midten-konstellation, som flertallet af vælgerne foretrækker ifølge de seneste målinger. 

FDP er dog ikke meget for den konstellation, og partiet går til valg på at forhindre et ryk mod venstre, som en SPD-ledet regering vil medføre. FDP er stærkt imod skatteforhøjelser og øget offentlig gæld – altså en afvigelse fra „Die schwarze Null“, som er et knæsat princip i Tyskland. Det betyder, at de offentlige udgifter ikke må overstige indtægterne.

FDP ønsker klart en Jamaica med CDU/CSU og De Grønne med sidstnævnte som nødløsning for at skaffe et flertal. Den konstellation regerer i delstaten Schleswig-Holstein, hvor især De Grønnes egentlige leder Robert Habeck har et glimrende samarbejde med FDP-hardlineren Wolfgang Kubicki.

Det har hidtil været anset som eneste mulighed for Laschet som regeringschef set i lyset af de seneste målinger, hvor SPD er klart foran CDU/CSU. Men nu tegner der sig en ny mulighed for Laschet. Senest har FDP-chefen Christian Lindner meldt ud, at partiet ikke automatisk vil pege på Olaf Scholz (SPD), som ligner valgets sejrherre, hvis det skulle ende med forhandlinger om en såkaldt Deutschland-koalition med SPD, CDU/CSU og FDP, som meget vel kan komme på tale, hvis alle forhandlinger med De Grønne ender med at kuldsejle. 

FDP er pisket til at tage ansvar og deltage i en kommende regering, og partiet bliver nøglen, hvis det ikke lykkes Scholz at danne en rød-rød-grøn regering. En konstellation som støttes af baglandet i SPD, men Olaf Scholz bakker den ikke op, og senest har De Grønne ytret tvivl om Die Linkes regeringsduelighed.

Efter det forrige valg trak FDP sig fra forhandlinger om en Jamaica-regering med De Grønne og CDU/CSU, hvilket førte til et voldsomt dyk i meningsmålingerne, hvor partiet røg ned på 5 procent. Dermed har partiet ikke råd til at gentage den manøvre, hvis det skal bevare vælgernes tillid.

FDP står til 12-13 procent og tilhører den borgerlige fløj sammen med CDU/CSU, og partiet regerer sammen med Armin Laschet i Tysklands mest folkerige delstat Nordrhein-Westfalen, hvor Laschet som bekendt er ministerpræsident. 

FDP-chefen Christian Lindner sagde det ikke direkte under partiets landsmøde i weekenden. Men han sagde blot, at partiet ikke nødvendigvis vil pege på valgets stemmemæssige sejrherre under mulige kommende regeringsforhandlinger. Det er normal praksis, at lederen af det største parti stiller kansleren i en koalition. Men Lindners udmelding skal tolkes derhen, at FDP vil kræve Laschet som kansler, hvis det skulle ende med en Deutschland-koalition med SPD, selv om Olaf Scholz har flest stemmer i ryggen.

Som stemmefordelingen tegner sig nu, er der følgende regeringskoalitioner i spil, og forhandlingerne vil nok foregå i denne rækkefølge:

SPD, De Grønne og Die Linke kan måske mønstre et flertal. Men Die Linke er på vippen, da partiet står til 6 procent og nærmer sig spærregrænsen på 5 procent. Hvis Die Linke ryger ud af Forbundsdagen, og der dermed i kraft af stemmespild kan dannes en ren rød-grøn regering med SPD og De Grønne, vil det blive facit efter valget.

Hvis det ikke bliver muligt, vil man indlede forhandlinger om en Ampel med SPD, FDP og De Grønne. Samtidig vil CDU/CSU og FDP forsøge at lokke De Grønne med i en borgerlig regering. Det er ikke De Grønnes livret, men spørgmålet er her, hvor stor indflydelse De Grønne kan forhandle sig frem til i en regering ledet af Laschet.

Hvis regeringsforhandlingerne med De Grønne kuldsejler, bliver næste option en Deutschland-koalition med CDU/CSU, SPD og FDP – altså uden De Grønne, og her stiller FDP åbenbart den betingelse, at Laschet bliver kansler, selv om han ikke ender som valgets sejrherre med flest stemmer.

Hvis den konstellation går i vasken, er der reelt kun en såkaldt Kenya-koalition tilbage – dvs. En koalition bestående af CDU/CSU, SPD og De Grønne.

Medmindre der skulle opstå en mulighed for en regering med blot to partier, hvilket er usandsynligt, som det ser ud nu, venter der med stor sandsynlighed langvarige forhandlinger om en kommende regering i Tyskland. Men meget kan stadig nå at ændre sig her i en sidste uge op til valget. Flere målinger viser, at op mod 40 procent af de tyske vælgere endnu ikke har besluttet, hvor de vil sætte krydset. Desuden har tyskerne to krydser på stemmesedlen. Det første kryds er det parti, man støtter, men derudover kan man sætte sit kryds ved et andet parti, og de såkaldte „Zweitstimmen“ udløser så et vist antal kredsmandater ifølge et sindrigt system, og det kan gå hen og blive ganske afgørende, når alle stemmer er endeligt talt op.   

Share This