Fattige tyskere risikerer at ende på gaden – ekstraregning på 40.000 kroner for el og varme.

Illustrationsfoto: KlausMiniwolf

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Bekymringen for mangel på russisk gas stiger i Tyskland. Lørdag advarede økonomiminister Robert Habeck mod et muligt „rædselsscenarie“, hvis den russiske gas udebliver. Han talte om om en mulig test af samfundets sammenhængskraft, og at befolkningens interne solidaritet kan stå over for hårde prøver. 

Lige nu er virkeligheden for mange tyskere, at de kan se frem til voldsomme efterbetalinger som følge af firedoblingen af gaspriserne. En familie på fire personer kan sålede se frem til en ekstraregning på 40.000 kroner for 2022, som de reelt ikke vil være i stand til at betale. 

Det er anslået, at 13 mio. tyskere lever i relativ fattigdom. Det vil sige, at de tjener under 60 procent af middelindkomsten. Mindstelønnen for en fuldtidsansat er omkring 13-14.000 danske kroner brutto. Og mange pensionister har langt mindre til rådighed.

Flere boligselskaber og lejerorganisationer advarer nu mod følgerne og risikoen for social uro – det skriver Bild Zeitung. Mange lejere vil ikke kunne betale regningen og risikerer derfor at blive sat på gaden.

Den tyske regering har indført hjælpepakker, men de er slet ikke i nærheden af de beløb, som der reelt bliver tale om. De offentlige kasser skal for alvor åbnes, hvis der skal udbetales fuld kompensation til alle socialt udsatte lejere.

Det har finansminister Christian Lindner fra det liberale parti FDP hidtil stillet sig afvisende overfor. Han har senest gjort sig bemærket ved at fejre sit jetset-bryllup på et 5-stjernet hotel på ferieøen Sylt med en Porsche som „brudekaret“. Og det er ikke gået ubemærket hen på de sociale medier, hvor han er blevet skarpt kritiseret for manglende situationsfornemmelse set i lyset af den nuværende mulige krise.

Kansler Olaf Scholz har været påfaldende tavs med hensyn til den forestående krise, og det er primært vicekansler Robert Habeck, der fører ordet på regeringens vegne og taler i klar tekst.

Senest har Scholz dog udtalt til ZDF, at regeringen umuligt vil kunne dække ekstraregningerne for lejerne fuldt ud.

Den tyske kansler er blevet kritiseret for sin tavshed og mangel på handling af både af medier og oppositionen. De seneste meningsmålinger afspejler også vælgernes utilfredshed. For første gang siden valget er SPD nede under 20 procent, og den siddende Ampel-regering har ikke længere nødvendigvis flertal, hvis der var valg i morgen. CDU/CSU øger forspringet markant til 26-28 procent, og De Grønne holder skansen som Tysklands næststørste parti med 20-24 procent.  

Næstformanden for SPD Verena Hubertz ser dog anderledes på sagen og kræver nye hjælpepakker. „Vi anerkender situationens alvor og arbejder på højtryk for at finde løsninger. Ingen lejere skal ende på gaden, fordi de ikke kan betale varme- og elregningen.“, udtalte hun til Bild Zeitung. Og hun plæderede endvidere for, at lejere ikke skal kunne sættes på gaden, fordi de ikke kan betale regningerne. 

Der venter nu en måned eller mere i uvished for tyskerne. Canada har frigivet turbinen til Nord Stream 1, som skal sikre en fortsat leverance af russisk gas. Den kan til nød bringes til Tyskland og videre til Rusland med fly. Men det er uvist, om Putin opfylder kontrakten og fortsat vil levere gas til Tyskland, når Nord Stream 1 igen er klar.

Indtil da skal Tyskland sætte sin lid til genåbningen kulkraftværker, som primært skal levere strøm til husholdninger for at spare på gassen. Men industrien vil ikke i længeden kunne klare sig uden russisk gas, og det er reelt uklart, hvornår Tyskland vil være i stand til at modtage flydende gas (LNG) fra bl.a. USA.

Share This