Fastav Zlin – Fra elevatorhold til Tjekkiets kæledægge

Fastav Zlin før Europa League opgøret imod Lokomotiv Moskva. Foto: Елена Рыбакова

Af Toke Møller Theilade

Tjekkiet: Indtil for få år siden var den østtjekkiske by Zlin bedst kendt for sine lange traditioner indenfor skoproduktionen og skofirmaet Bata, der blev grundlagt i 1894. Sådan er det ikke længere.

I dag er det den lokale fodboldklub FC Fastav Zlin, der stjæler overskrifterne. Torsdag aften møder Fastav de danske mestre FC København i Europa League-gruppespillets tredje spillerrunde, og det er en kamp, der har fået byen på den anden ende.

Fastav kvalificerede sig til denne sæsons Europa League ved at vinde sidste sæsons tjekkiske pokalturnering. Titlen var klubbens første siden 1970, hvor de vandt den tjekkoslovakiske pokalturnering, og klubbens blot anden nogensinde.

Derudover sluttede Fastav på en imponerende sjetteplads i den tjekkiske HET Liga, klubbens højeste placering nogensinde, og det er på trods af, at de blot rykkede op i den bedste række i 2015.

 

Páník-effekten

For at finde årsagen til deres imponerende udvikling, skal man tilbage til 2014.

– Fastavs opstigning startede i sommeren 2014, da Bohumil Páník vendte tilbage til klubben som sportsdirektør, fortæller redaktør på EuroFotbal.cz, Tjekkiets mest populære fodboldside, Tomas Danicek.

– Senere det år satte han sig på trænerbænken som cheftræner. Der var en del skeptikere i starten, da han ikke havde den store trænererfaring, men de har ikke set sig tilbage siden, uddyber Danicek.

Páník er en lokal legende i Zlin, da han kommer fra regionen. Han startede sin trænerkarriere hos klubben i 2000, og han stod senere i spidsen for udviklingen af klubbens fodboldakademi.

Han har dog ikke altid haft det nemt.

– Under hans ledelse er Fastav blevet kendt som fremragende i efteråret og håbløse i foråret. I 2015 blev de den første oprykker til at starte med sejre i deres to første kampe, og i foråret var Páník ved at blive fyret. I 2016 skete noget lignende. De var blot to point efter førerholdet Viktoria Plzen efter de første 14 spillerunder, men vandt kun to kampe i hele foråret.

 

Landsholds-legende leder klubben

Páník har dog altid haft fansenes støtte, og på trods af de skuffende forår, har det været tydeligt, at Fastav bevæger sig i den rigtige retning. Udenfor banen får han nu støtte af den tidligere Juventus-forsvarsspiller, Zdeněk Grygera, der blev født i samme landsby som Páník. Grygera, der spillede 65 landskampe for Tjekkiet i mellem 2001 og 2009, står for klubbens ”internationale relationer og sportslige udvikling”, og han agerer som Páníks højre hånd udenfor banen.

– Páník og Grygera har sammen skabt en familiestemning omkring klubben, der gør den utrolig populær for neutrale.

Grygera, der udover Juventus også spillede for Ajax og Fulham, bruger nu sine internationale kontakter og erfaring til at tiltrække spændende udenlandske spillere til klubben. I gennem ham har Fastav adgang til spillere, der normalt ikke ville komme til de kanter af verden. Den tidligere landsholdsstjerne er dog formentlig kun i Zlin på lånt tid.

– Grygega gør et fremragende stykke arbejde, og jeg kan ikke se ham blive i klubben for altid. Han har, hvad det kræver at følge i fodsporene på Nedvěd og blive sportsdirektør i en storklub, fortæller Danicek med henvisning til legenden Pavel Nedvěd, der i dag arbejder for italienske Juventus.

Hvis han en dag forlader Fastav, vil det blive i en sundere tilstand end da han kom. Denne sæsons Europa League-kampagne har nemlig gjort vidundere for klubbens økonomi, der er i en bedre tilstand end nogensinde før.

– Deres årlige budget blev efter sigende fordoblet til 5,4 millioner euro efter kvalifikationen til Europa League-gruppespillet, forklarer Danicek, der også påpeger, at pengene bringer klubben markant tættere på toppen af ligaen.

Zlin. Foto: Ota Tiefenböck

 

Toppen kan være nået

Selvom tingene ser gode ud for Fastav for tiden, bliver det dog også svært for Páník og Grygera at udvikle klubben yderligere. Deres nuværende hjemmebane er ikke godkendt til europæiske kampe, hvorfor deres europæiske hjemmekampe spilles i Olomouc, der ligger 100 kilometer fra deres normale hjemmebane.

– De kan desværre ikke opgradere deres hjemmebane, da ejeren af stadionet er under administration. Fastav ejer nemlig ikke selv deres hjemmebane, men klubben forsøger at få ejerskabet til at overgå til Zlin by. Det ser dog desværre ikke ud til at ske i den nærmeste fremtid. Dermed ser Fastav desværre ud til at have nået loftet medmindre, at noget drastisk ændrer sig.

 

Tjekkiets svar på Leicester City

I 2015 vandt Leicester City på sensationel vis det engelske mesterskab med en spillestil baseret på defensiv stabilitet og hurtige omstillinger. Fastavs spillestil minder meget om det engelske hold, hvorfor FC København hele tiden skal være opmærksomme. Men på trods af sammenligningen med Kasper Schmeichels mandskab skal man ikke tro, at tjekkerne er endimensionelle. De har nemlig fokuseret på at tilføje nye våben til arsenalet i denne sæson.

– Zlin er uden tvivl bedst, når ingen forventer noget af dem. Efter deres sjetteplads sidste år opfatter de tjekkiske klubber dem som et storhold. Páník og Grygera har derfor fokuseret på at give holdet en mere boldbesidende spillestil i denne sæson. De har dog ikke for alvor perfektioneret denne endnu, og de har stadig svært ved at åbne defensive hold op. De er dog gode imod eliten.

Det store navn i Fastavs trup er midtbanespilleren Petr Jiráček. Han har erfaring fra højeste niveau hos blandt andet tyske WfL Wolfsburg og Hamburg SV og kom til Zlin i sommers. Han har dog endnu ikke levet op til forventningerne.

– Jiráček har set bedre dage. Da han var bedst, var han en uforudsigelig dribler med en utrolig fysisk form. Sådan er det ikke længere. Han er betydelig tykkere og i dårligere form end tidligere, men han har stadig masser af erfaring, og han er som en slags far for de yngre spillere i truppen.

Danicek peger i stedet på den 26-årige serber, Vukadin Vukadinović, som klubbens store profil. Han flyttede til Zlin i januar sidste år, og imponerede fra dag et. Faktisk gjorde han det så godt, at storklubben Sparta Prag i sommers hentede ham til hovedstaden. Utroligt nok skiftede han tilbage til Fastav på lån to måneder senere, hvorfor han altså stadig styrer klubbens offensiv. Han er holdets offensive kreatør, og fra sin plads på midtbanen støber han de offensive kugler.

Der er ingen tvivl om, at FC København er favoritter, når de torsdag løber på banen i Tjekkiet, men det er altså klart, at man bestemt ikke skal undervurdere hjemmeholdet.

Share This