”Fast-track” medlemskab af EU for Ukraine, Georgien og Moldova?

Illustrationsfoto: Mtaylor848

Ukraine/Georgien/Moldova: Ruslands invasion af Ukraine har igangsat en bølge af nye ansøgninger om fuldt medlemskab af EU, skriver ”Emerging Europe” (7.3.2022). Mandag sidste uge blev ønsket fremsat af Ukraine, dagen efter af Georgien og Moldova. Ukraine ønsker fuldt medlemskab hurtigt under den såkaldte ”fast-track” procedure.

Ukraines ønske blev øjeblikkeligt støttet af Polen. Polens præsident Andrzej Duda erklærede, at Polen ønsker at give Ukraine kandidat-status straks, og at forhandlingerne om medlemskab skal begynde hurtigt. Der går normalt 18 måneder fra ansøgningen om kandidatstatus til godkendelsen. Måske den aktuelle situation i Ukraine vil forkorte perioden.

Det ukrainske ønske om medlemskab fik støtte fra alle mainstream partier i Europarlamentet. Holland og Tyskland ønsker dog, at Kommissionen først udarbejder en ”opinion”, der vurderer, hvor langt Ukraine lever op til de krav, der stilles for at blive fuldt EU-medlem. Ursula von der Leyen har tidligere sagt, at Ukraine hører til i den ”europæiske familie”, men optagelsen i EU vil tage tid.

Moldovas præsident Maia Sandu forlanger, at Moldovas ønske om EU-medlemskab også bliver taget alvorligt. Ukraine, Georgien og Moldova har allerede associeringsaftaler med EU. Det er tvivlsomt, om optagelsesforhandlingerne kan afsluttes ”fast track”, inden for en kort årrække. Albanien og Nordmakedonien er allerede anerkendt som kandidatlande, men optagelsesforhandlinger er ikke begyndt. søren.riishøj

Share This