Får Polen et yderliggående parti a la Jobbik i Ungarn?

Et Jobbik arrangement i Ungarn Foto: Rovás Alapítvány

Et Jobbik arrangement i Ungarn Foto: Rovás Alapítvány

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Får vi et parti i Polen, der minder om det yderliggående Jobbik i Ungarn? Det spørgsmål rejses i det polske ”Newsweek” på baggrund af en helt ny meningsmåling fra CBOS. 7 pct. af polakkerne kalder sig selv ”nationalister”, og 17 pct. støtter ekstreme udenomsparlamentariske organisationer som ONR og ”Mlodziez Wszechpolska”. 78 pct. af de adspurgte bruger det mindre vidtgående udtryk ”patriot” om sig selv.

Nok så bekymrende, mellem 30 og 40 pct. af de adspurgte, støtter de klassiske national-konservative (kaldt ”Endecja”) grundholdninger og/eller uvilje over for jøder samt det synspunkt, at katolicismen bør være kernen i det at kunne kalde sig ”polak”. Ja, direkte adspurgt mener hele 52 pct., at en ”ægte polak” bør være katolik. Hver tredje mener ligefrem, at jøder har for stor indflydelse på forholdene i Polen (mens 37 pct. ikke deler synspunktet).

Omtrent samme andel mener, at homoseksualitet er ”unormalt” og derfor ikke skal tolereres (mens 48 pct. ikke deler synspunktet). 43 pct. er imod udenlandsk arbejdskraft ud fra argumentationen om, at de tager arbejde fra polakker. Kort sagt, viser undersøgelsen, at der er betydelig støtte til et muligt nyt ekstremt højreparti a la Jobbik i Ungarn.

Jaroslaw Kaczynski og Lov og Retfærdighedspartiet er klar over det og gør alt for at undgå, at det sker. Spørgsmålet er, om det yderste højre kan erhverve sig en karismatisk leder, der er i stand til at samle den yderste højrefløj. Det er, modsat i Ungarn med Jobbik, ikke sket i Polen, og det kan være Kaczynski’s redning. Indtil videre har det yderste højre fået enkelte pladser i parlamentet via partiet ”Kukiz-15”, der fik omkring 8 pct. af stemmerne ved valget i 2015.

Share This