Fængslet Saakasjvili i livsfare

Mikheil Saakasjvili i 2013 Foto: European Peoples Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Georgien: Den fængslede tidligere Georgiens præsident Mikheil Saakasjvili har mistet 40 kg. i vægt over de seneste måneder. Iflg. den offentlige forsvarer er hans tilstand blevet ”alvorlig”. Den georgiske regering bør handle, før hans tilstand bliver kritisk. Oplysningerne bekræftes af folk, der har besøgt ham på hospitalet, jurister, familiemedlemmer og hans forsvarer.

Saakasjvili vejede 116 kg., da han kom på hospitalet, nu er vægten 73.6 kg. Vægttabet er klart over det tilladelige. Den offentlige forsvarer forbereder en medicinal rapport, som efter færdiggørelsen skal senedes til retten med henblik på at få Saakasjvili’s fængsling suspenderet og patienten overført til et andet hospital. Landets ombudsperson, siges det, vil handle i overensstemmelse med anbefalingerne i rapporten.

Saakasjvili’s støtter har også forsøgt at få myndighederne til at få Saakasjvili overført til behandling i udlandet. Sagen har vakt genklang uden for Georgiens grænser. Eksempelvis har Maia Sandu, Moldova’s præsident, i en tweet udtrykt bekymring over Saakasjvili’s helbred og også forlangt, at han bliver overført til et ”appropriate” hospital. Samme melding er kommet fra Ukraine.

Saakasjvili tabte magten i 2013 og rejste derefter til Ukraine, men valgte hemmeligt at vende tilbage til Georgien i forbindelse med de sidste lokalvalg. I flere år har han været aktivt engageret i ukrainsk politik. Sagen har skabt spændinger mellem Ukraine og Georgien politisk. Han er blevet in absentia dømt til 6 års fængsel for magtmisbrug. Efter tilbagekomsten fik han ekstra straf for at have rejst ind i landet illegalt.

Vivamedi hospitalet, hvor Saakasjvili befinder sig har nægtet, at Saakasjvili kan sendes i retten med henvisning til hans svigtende helbred. Om regeringen vil ændre holdning, når rapporten om Saakasjvili´s helbred foreligger, er ikke umuligt, skønnes det. Regeringen, ledet af partiet Georgiens Drøm, har gentagne gange beskyldt oppositionen for at bruge sagen om Saakasjvili som politisk redskab.

Share This