F-35 flyene, hvor meget er de værd?

F-35 Foto- USAF

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: 6.5 mia. dollar, det er hvad USA forlanger for at levere polakkerne 32 jagerfly af 5. generation, F-35. Godt nok har præsident Donald Trump og vicepræsident Mike Pence udtryk stor sympati for Polen, men det har ikke bragt prisen på F-35 ned. Betaler polakkerne, hvad USA forlanger, skal staten bruge 31 mia. (ca. 50 mia. danske kroner), og dertil de udgifter der er forbundet med bygning og ombygning af militærbaser, levering af udstyr samt systemer for udveksling af militære data.

Forsvarsminister Mariusz Blaszczak er med på købet, men forlanger prisen på flyene sat ned, sådan at den svarer til den, som Belgien betaler. Opfyldes kravet, sættes prisen ned med en tredjedel ved bl.a. at udskyde ”offeset” (”modkøb”), dvs. polsk medproduktion i form af bl.a. underleverancer.

Da polakkerne købte de amerikanske Patriot raketter forlangte amerikanerne en pris på 10 mia. dollar, men endte med at betale det halve. Nu forsøger polakkerne sig med samme manøvre med F-35 flyene. Polsk deltagelse (”offset”) i forbindelse med F-35 købet, hedder det i ”Polityka” (38.2019), er meget vanskelig, da polakkerne ikke besidder den nødvendige industrielle teknologi til at remontere og opgradere materiellet.

Den polske våbenindustri har ikke ekspertise nok inden for 5.generations fly som F-35, og amerikanerne er ikke interesseret i at delagtiggøre polakkerne i den. Den borgerlige koalition (KO) der er i opposition til regeringen støtter i princippet aftalen med amerikanerne, hvorimod venstrefløjen samlet i en fælles valgblok med partierne SLD, ”Forår” (”Wiosna”) og Razem (”Sammen”) er imod F-35 købet. Så emnet er også en del af den polske valgkamp.  

Share This