EU`s generaladvokat: Tjekkiet, Polen og Ungarns afvisning af flygtningekvoter er ulovlig

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet/Polen/Ungarn: Tjekkiet, Polen og Ungarn har ikke opfyldt deres forpligtelser i forhold til EU, da de i 2015 afviste at være en del af en obligatorisk omfordeling af flygtninge. Det meddeler generaladvokaten ved Den Europæiske Domstol, Eleanor Sharpston torsdag.

De tre lande kan ifølge generaladvokaten ikke blot begrunde deres afvisning af solidariske, obligatoriske flygtningekvoter med frygt for deres sikkerhed.

Europa Kommissionen har lagt sag an mod de tre lande i januar sidste år med den begrundelse at landene har brudt EU regler, da de i 2015 afviste at være en del af et program for omfordeling af 160.000 flygtninge fra Grækenland og Italien, som blev vedtaget i september 2015.

Tjekkiet, Ungarn, Slovakiet og Rumænien stemte dengang imod aftalen, som blev vedtaget ved et kvalificeret flertal. Polen stemte for aftalen, men fik efterfølgende en ny regering, som har afvist at efterkomme aftalen.

Generaladvokatens synspunkt er ikke bindende for Den Europæiske Domstols afgørelse, som forventes senere på året. Beslutningen får desuden ingen betydning, da programmet for omfordeling af flygtningene blev afsluttet i 2017.

Flere andre europæiske lande levede ikke op til aftalen, og kun en brøkdel af de 160.000 flygtninge blev omfordelt, det blev dog kun Tjekkiet, Polen og Ungarn, der er blevet lagt sag an imod. ota

Share This