EU’s flygtningepolitik i Libyen. Godt eller skidt?

Migranter fra Libyen ankommer til den italianske ø Lampedusa Foto: Sara Prestianni

Migrantkrisen: Libyens kystvagt har styrket sine aktiviteter i Middelhavet og ikke længere tillader NGO organisationer at være aktive i libyske farvande. Det sker med Italien og EU`s støtte. Langt færre migranter er i den seneste tid ankommet  har gjort til Italien som følge heraf. Men ngo’er og venstreorienterede politikere har hårdt kritiseret initiativet. Er tiltaget godt eller skidt for Europa?

Ifølge den italienske dagblad Corriere della Sera peger en række indikationer på, at den nye flygtningepolitik virker: “I august kom 2.885 flygtninge til Italien via Middelhavsruten – det er 72 procent mindre end i samme periode sidste år. Mere end 5.000 migranter i libyske modtagelsescentre har besluttet at vende tilbage til deres hjemlande, også på grund af økonomiske incitamenter. Europa har allerede investeret 90 millioner euro til fremme af migranternes frivillige tilbagevenden, og der er gode muligheder for at flere penge kommer. Uanset om planen vil fungere, er det allerede nu klart, at den humanitære katastrofe i Middelhavet, som mange havde forudsagt, ikke er sket, skriver Corriere della Sera.

Den franske avis Le Monde ser anderledes på problematikken. Le Monde har alvorlige bekymringer omkring en flygtningeaftale med Libyen:

“For øjeblikket betyder det faktum, at færre flygtninge ankommer til Europa, ikke, at de, der ønsker at emigrere, har ændret deres tanker, men at de sandsynligvis er strandet i Libyen Og er underlagt umenneskelige forhold. Kan man outsource ledelse af ​​migrationsstrømme til et land, hvor staten ligger på randen af ​​sammenbrud? Hvor migranter tvinges til slaveri og seksuel vold i stor skala, og hvor militserne undertiden arbejder hånd i hånd med smuglerne? Det er det dilemma, europæerne står over for. Skal vi arbejde sammen med Libyen? Ja. Men med vores øjne vidt åbne, og kun forudsat, at vi kan bestemme, hvordan den hjælp, vi leverer, bliver brugt. Så vi kan undgå at blive medskyldige selv.
Den hollandske dagblad Volkskrant ser positivt på udviklingen. De italienske foranstaltninger har en positiv indflydelse sagens gang, skriver De Volkskrant. Avisen advarer om konsekvenserne af den nuværende flygtningepolitik: “Selvom europæerne formår at reducere antallet af asylansøgere fra Afrika, må de ikke lukke øjnene for konsekvenserne af Deres politikker der. Europa kan ikke bare aflæse asylansøgere i Libyen. EU håber på at få migration til Europa under kontrol gennem en række aftaler med afrikanske lande. Men migrationstrykket fra Afrika kan ikke løses blot med bådpatruljer. En alvorlig overvågning af grænserne i de lande, der grænser op til Middelhavet, kan virkelig have indflydelse på migrationsstrømmene. Dette er en nyttig og praktisk lektion fra Italien, skriver det hollandske dagblad. ota

Share This